Свободно време

Какво трябва да знаете, ако пътувате с подаръци

Как да пренесете безопасно подаръците със самолет

30.12.2017г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледа и Нова година са празници, които не могат да минат без размяна на подаръци. Това е и времето, в което много хора пътуват, прибират се у дома или отиват на гости при приятели и близки в чужбина.

Ето защо в такива случаи се налага да носите със себе си подаръци. Някои от тях могат да са чупливи, други са скъпи или изработени с красиви орнаменти, които могат да бъдат повредени.

Каквито и подаръци да носите със себе си, трябва да имате предвид някои предпазни мерки при пътуване.

Винаги увивайте подаръците

Шансовете служителите на летищата да изпуснат или да се отнесат грубо с багажа ви са много големи. Затова трябва да увиете старателно всеки подарък поотделно с опаковъчно фолио с въздушни мехурчета. То предпазва предметите от счупване. За още по-голяма сигурност можете да увиете допълнително и в някоя дреха. Така при удар предметът ще се запази.

Коледни подаръци за свекървата (галерия)

Проверете условията при чекиране на летището

Запознайте се с позволените и забранени предмети, които можете или не можете да пренасяте с багажа си. Някои предмети могат да преминат заедно с чекирания багаж, други са позволени и в ръчния. Има предмети обаче, които са в списъка със забранени за пренасяне въобще. Уверете се, че вашите подаръци не са сред тях.

Не опаковайте подаръците

Служителите на летищата могат да поискат да видят опакованите предмети. Те ще разкъсат красивите опаковки на подаръците без да се замислят. Затова е по-добре да опаковате предметите в предпазно фолио, отколкото в красива опаковъчна хартия за подаръци. Това ще направите след като пристигнете успешно.

Ако все пак искате да ги опаковате

Нямате време да опаковате след като пристигнете и предпочитате да пренесете вече оформените подаръци. Тогава ги сложете в чекирания багаж. Там вероятността летищните служители да пожелаят да ровят в куфара ви е по-малка след като е минал на скенер.

Коледен подарък според китайския зодиак (част първа)

Сложете ги в правилния куфар

Използвайте куфар с твърди стени. В специализираните магазини се продават противоударни куфари, които ще запазят подаръците ви здрави, както и личните ви вещи.

Дръжте ценните подаръци в ръчния багаж

Все пак не може да се има пълно доверие на служителите на летището. Неща се губят, а се и крадат. Затова след като сте се запознали със списъка със забранени предмети можете спокойно да вземете ценните подаръци в ръчния си багаж. У вас ще са на сигурно място.

Имайте предвид, че ще трябва да се борите за място в багажника на самолета

Всеки, който пътува около празниците знае, че всички останали носят подаръци със себе си. Те ще направят същото като вас – ще задържат ценните предмети в ръчния си багаж и ще се борят за място в багажника над седалките на всяка цена.

Затова, за да избегнете тази безсмислена борба, съобразете и вземете ръчна чанта, която да пасва идеално под седалката. Там ще сложите безопасно своите подаръци.

Коментирай
Свободно време