Свободно време

Три неща не можем да пренебрегнем – храната, секса и опасността

Любопитни психологически факти

04.01.2018г. / 10 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че повечето от решенията, които вземаме са на подсъзнателно ниво? Иска ни се да вярваме, че всички наши действия са резултат от внимателно планиране, но в действителност 60-80% от нашите ежедневни решения се вземат подсъзнателно. Не мислим да правим тези неща, просто ги правим.

Всяка секунда мозъкът ни получава милиони единици данни. За да се предотврати прекалено изтощаване, част от работата се предава на подсъзнанието. Още любопитни психологически факти, може да прочетете в следващите редове.

Променяме постоянно спомените си

Ние сме склонни да виждаме нашите спомени като малки филми или видеоклипове. Нещата, които лежат на някакъв „рафт“ в нашия мозък, са непроменени.

Но както се оказва, спомените за минали събития се променят всеки път, когато преминават пред очите на ума ни. Тяхното съдържание е повлияно от изчерпване на паметта и от събития, настъпили в по-близкото минало.

Можем да имаме само ограничен брой приятели

Психолози и социолози го наричат „числото на Дънбар“ или максималният брой хора, с които човек може да поддържа близки връзки. Така че, дори ако имате хиляди „приятели“ във Facebook, можете да имате само смислена комуникация с 50 до 150 от тях.

Какво никога не трябва да споделяте?

Прекарваме 30% от времето си, мечтаейки

Представете си, че работите, четете важен документ. Изведнъж осъзнавате, че сте прочели едно и също изречение три пъти подред. Вместо да анализирате текста, умът ви се скита. Учени от Калифорнийския университет са открили, че всеки ден прекарваме 30% от времето си в това да мечтаем.

Понякога това време се увеличава до 70%, но това е положително. Изследванията показват, че хората, които обичат да се скитат в облаците, са по-креативни. Също така, те са по-добри в разрешаването на проблемите и елиминирането на стреса.

Не можем да пренебрегнем три неща в живота – храна, секс и опасност

Чудили ли сте се защо хората винаги спират да гледат след пътнотранспортно произшествие? Въпреки че наблюдателите откриват, че гледката е изтощителна, те продължават да гледат. Такова любопитство се задейства от нашия „древен мозък“ – част, отговорна за оцеляването.

Неговата функция е непрекъснато да сканира околната среда, поставяйки (и отговаряйки) на 3 въпроса: „Мога ли да ям това?“, „Мога ли да правя секс с това?“, „Мога ли да бъда убит с това?“. Храната, сексът и опасността са все още нещата, които са от основно значение за това да останем живи.

Дестинации, които да посетите преди да станете родители (галерия)

Чувстваме се по-щастливи, когато сме заети

Представете си, че сте на летището и трябва да вземете багажа си. След десет минути успявате да достигнете до зоната за получаване и взимате куфарите си.

И сега, малко по-различна ситуация. Намирате начин да преминете през тълпата хора и успявате да стигнете до въртележката на багажа само за две минути. След това чакате осем минути, докато багажът ви се появи. И в двата случая не са ви необходими повече от десет минути, за да вземете багажа.

Във втория сценарий обаче вероятно сте се чувствали по-нетърпеливи и недоволни. Това се дължи на факта, че нашият мозък предпочита да остане зает. И за всяка завършена задача, той ни възнаграждава с допамин – хормона на щастието.

Можем да запомним само 3-4 неща наведнъж

Изследванията показват, че мозъкът не може да съхранява повече от 3-4 броя информация наведнъж. Освен това тази информация може да бъде запазена само за 20-30 секунди. След това време ние я забравяме, освен ако не я освежаваме в паметта си отново и отново.

Свързани статии

Фактът, че намираме за по-лесно да си спомним 3-4 броя информация наведнъж, обяснява защо толкова много неща се състоят от 3-4 цифри или линии. Това важи за номерата на телефонните и кредитни карти.

Нашето визуално възприемане за нещата, се различава от техния действителен външен вид

Нашият мозък непрекъснато обработва информацията, получена от сетивните органи. Той анализира визуални образи и ги интерпретира в достъпна за нас форма.

Например, причината, поради която можем бързо да четем текст, е фактът, че всъщност не го четем. Ние просто забелязваме първата и последната букви от всяка дума и интуитивно попълваме останалите въз основа на нашето минало преживяване.

Снимка: istock

Коментирай