Свободно време

Топ 7 на ледените хотели в Европа

Вижте уникалните хотели, направени изцяло от сняг и лед

03.02.2018г. / 05 34ч.
Аз жената
Топ 7 на ледените хотели в Европа

Отсядали ли сте някога в леден хотел? Ако не сте, трябва да знаете, че това е наистина необикновено преживяване. Да спиш в стая, изцяло направена от сняг и лед е несравнима емоция. Вижте някои от най-известните ледени хотели в света, представени в рубриката „Околосветски компас“ на „Околосветско“ по Bulgaria On AIR и Posoka.com.

1. SORRISNIVA IGLOO HOTEL, Алта, Норвегия

През 1999 година е изграден нов зимен хотел в норвежкото селище Sorrisniva, разположено на брега на река Алта. Хотел Sorrisniva Igloo е първият по рода си в Норвегия и вторият в света хотел изцяло направен от сняг и лед. До ден днешен той остава най-големият в Европа леден хотел в света.

Имотът е започнал с шест спални, но оттогава се е развил до хотел с 26 спални, 4 декорирани апартамента, леден параклис и леден бар. Изграждането му е отнело около 5 седмици упорита работа. А за гостите преживяването остава несравнимо. Те се настаняват в една от украсените ледени стаи на иглуто или спят под звездите в „лавово“ (шатри на типичните за Sapmi хора в Норвегия).

2. SNOWCASTLE, KEMI, Финландия

Чисто бели снежни стени обграждат гигантския SnowCastle, който е построен изцяло от сняг и лед от морска вода. Разположен точно до замръзналото море близо до центъра на Кеми, замъкът предлага истинско арктическо приключение от края на януари до средата на април. В него се намира и най-големият снежен ресторант в света, който разполага с около 200 блестящи ледени маси. Снежният параклис на хотела със своята мистична атмосфера е незабравимо място за сватбени тържества. Самият хотел предлага 21 уникални, красиво декорирани снежни стаи. Температурата вътре в помещенията е винаги около 23 градуса по Целзий, но комфортното легло разполага освен с бели луксозни чаршафи, и с покривка от овча кожа, възглавница, руно и спален чувал, предназначени за арктическите условия, осигурявайки добър нощен сън.

3. KIRKENES SNOWHOTEL, Норвегия

Снимка: Pixabay

Kirkenes Snowhotel е отворен за първи път през 2006 година, като предлага на своите гости чудесно преживяване в една от най-красивите околности в Норвегия. Всяка стая в Kirkenes Snowhotel е като малко съкровище, уникално украсено от художници от цял свят с творби на различни теми от арктическата култура или природа. Осветените ледени скулптури придават на Snowhotel много уютна и специална атмосфера. Хотелът предлага също топли кабини.

4. VILLAGE IGLOO BLACKSHEEP, LA PLAGNA, Франция

Вилното селище Igloo Blacksheep е разположено на 2118 м надморска височина на ски пистите в курорта La Plagne Paradiski. Известната пешеходна пътека е сгушена в защитено място с изглед към Мон Блан. Вечер можете да се насладите на аперитив около лагерния огън, докато в ресторанта igloo се сервират традиционни савойски фондюта и вино. А за сутринта се подготвя специална континентална закуска.

5. KAKSLAUTTANEN ARCTIC RESORT, Финландия


Снимка: www.kakslauttanen.fi

Kakslauttanen е 4-звезден курорт в Северна Лапландия, който съвсем правилно е спечелил прякора „Igloo Village“, тъй като е известен по целия свят със своите иглута със сняг и стъклопакет. Иглутата от стъкло са изработени от специално термостъкло, така че температурата вътре в igloo е нормална. Заобиколен от екзотичната и зашеметяваща природа на Лапландия, не само гостите могат да изпробват спокойствието в снега (снегът муфи има различен звук и осигурява страхотен нощен сън), стъклените иглута са страхотни, с изглед към северните сияния, и осигуряват спокоен сън през нощта. Има ресторант и параклис, които предоставят перфектната обстановка за приказна сватба през зимата.

6. ESKIMSKA VAS, Словения

Хотелският комплекс Igloo е част от селището Igloo, до което може да се стигне с кабинков лифт. Комплексът включва две иглута за 8 души, които да спят във всяка стая, както и две специални романтични иглута за двойки. Леглата са направени от снежни блокове и са покрити с изолационен материал. Втората покривка е от овча кожа, за която се знае, че е много топъл материал. На всичкото отгоре ще откриете специален спален чувал за експедиция, който със сигурност ще ви държи топло през цялата нощ. В ресторанта Igloo гостите имат възможност да опитат традиционна словенска наденица (Carniolian Sausage) с хрян отстрани и свеж хляб – типично словенско ястие, което няма да разочарова вашите вкусови сетива.

7. HOTEL OF ICE BALEA LAKE, Румъния

От 2005 г. в сърцето на планината Фъгъраш се издига най-изявеният хотел в Румъния – хотелът на леденото езеро Балеа.

Хотелът е напълно покрит със сняг и е построен от ледени блокове, извлечени от най-голямото ледниково езеро в планината Фъгъраш – езерото Бале. За по-малко от месец занаятчиите успяват да издигнат дом от лед за любителите на зимата. Работата им е призната от над 8000 туристи, които посещават приказното място всяка година. Хотелът разполага с 14 двойни стаи с двойно легло king size. В непосредствена близост до хотела, за тези, които искат повече уединение, има 6 иглута, всяко с двойно легло. Леглата са изградени от големи ледени блокове. Декорът е изцяло от лед и е различен във всяка стая, сменяйки се спрямо сезона.

 

Коментирай