Здраве и красота

4 лесни стъпки за следпразничен детокс

Повече здраве и добра форма

10.04.2018г. / 12 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празници, почивка, обилно похапване... Да влезем в нормалния ритъм на живот, както и да преминем към по-здравословен начин на хранене, винаги е трудно след празнично преяждане.

Днес споделяме с вас 4 лесни стъпки, които ще ви помогнат да детоксикирате тялото си. Опитайте се да намалите приема на захар, сол, алкохолни и газирани напитки.

Пийте топла вода с лимон

Започнете деня си с топла лимонена вода, като през останалата част от деня, вместо чай отново си пригответе вода с лимон.

Тази напитка спомага за алкализиране на тялото ви, ускорява метаболизма ви и намалява апетита. Добрата хидратация и особено приемът на вода е от съществено значение, за да могат черният дроб и бъбреците да филтрират токсините.

Също така, за да подобрите храносмилането си, 20 минути преди или след хранене приемайте чаша зелен чай. Той е богат на важни антиоксиданти, подобрява храносмилането и метаболизма. Ако страдате от запек, подуване на корема, газове, киселини, чаша зелен чай ще ви помогне да се почувствате по-добре.

5 неща, които се случват с тялото, след като напълнеете

Фокусирайте се върху храни на растителна основа

След празниците, все още сме изкушени да хапваме повече месо, месни деликатеси, сирена, кашкавали. За да пречистите тялото си и да преминете към така нареченото пролетно захранване, опитайте се да добавите в менюто си повече свежи растителни продукти. Намалете консумацията на месо, хляб, сладкиши, хапвайте повече плодове, зеленчуци, ядки, постни ястия.

Храни, богати на калций, които топят мазнини

Ранна вечеря

По кое време е последното ви хранене за деня? В следпразничния детокс, опитайте да вечеряте не по-късно от 19 часа. В случай че се прибирате по-късно от работа, нека вечерята ви бъде по-лека – кисело мляко, 3-4 сварени яйца или салата. Не бива да си лягате с пълен стомах. На черния дроб са му необходими около 8-12 часа, за да отпочине.

Свързани статии

Практикувайте йога или друга физическа активност

Йога е най-бързият начин да върнете енергийната си система в равновесие, като в допълнение повишава и настроението ви. Ако не посещавате йога, опитайте с друга физическа активност, която ви е приятна за практикуване. След дългата почивка, смяната на сезоните, тялото се нуждае от активност. Така ще детоксикирате, повишите защитните сили на организма и ще влезете по-лесно в работния ритъм.

 

Коментирай