Свободно време

10 интересни факта за уринирането

Знаете ли, че има синдром на срамежливия пикочен мехур?

31.05.2018г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Уринирането е огромна част от живота на всички бозайници. През целия си живот прекарваме невероятно много време в ходене до тоалетната.

Да се изпишкаш е толкова естествено и натурално, че изобщо не си даваме сметка колко невероятен биологичен процес всъщност е това.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои много любопитни факти за уринирането.

Пишкането върху кожата след опарване от медуза всъщност не помага

Това схващане е широко разпространено и много хора твърдят, че се чувстват по-добре след поливане на опареното място с урина, но ефектът е по-скоро психологически.

Много забавни факти за мъжете

Няма никакви доказателства, че урината има лечебни и антибактериални свойства, тъй като тя е екскремент, който извежда токсините от тялото.

Вие сте машина за правене на урина

Тялото произвежда между два и три литра урина всеки ден. Но това не означава, че трябва да пиете по няколко литра, за да балансирате. Урината не идва само от течностите, които приемаме, но и от храната, която ядем. Плодовете и зеленчуците, например, са добри източници на течности.

Това е природен начин за детоксикация 

Пишкането е невероятно здравословен начин за детоксикиране на тялото. Урината се произвежда от бъбреците. Те са природната филтрационна система на организма. Бъбреците помагат за извличането на вредните отпадни вещества от тялото и извеждането им чрез урината. В противен случай те ще останат в кръвния поток и ще отровят организма.

Синдромът на „срамежливия пикочен мехур“ не е мит

Ако имате приятел, който се срамува да пишка в близост до други хора трябва да знаете, че това не е лигавщина. Такъв синдром наистина съществува. При него пикочният мехур се свива в спазъм, което създава невъзможност за изпразването му. Състоянието се предизвиква от повишена нервност и тревожност.

Урината може да ви накара да припаднете 

Съществува още едно странно състояние, свързано с уринирането. То се нарича микционен синкоп и се характеризира с припадък по време на или непосредствено след уриниране. При това състояние хората сядат на тоалетната и изведнъж се събуждат паднали до нея без спомен за случилото се.

Лекарите не са напълно сигурни каква точно е причината за това състояние, но са сигурни в едно – характеризира се с рязко понижаване на кръвното налягане и разширяване на кръвоносните съдове по време на изпразването на пикочния мехур, според клиника Майо.

Човек не може да произведе повече от 3 литра урина

Освен ако не пиете много големи количества вода, които ви карат да ходите до тоалетна на всеки час. Честото уриниране обикновено е признак на инфекция или заболяване на пикочните пътища, диабет, сърдечносъдови проблеми.  

Прекалено рядкото уриниране също е проблем, на който трябва да се обръща внимание, тъй като може да е сигнал за бъбречно заболяване.

Някои хора не могат да уринират изобщо 

Съществува състояние, наречено остра уринарна ретенция или остра задръжка на урина. Състоянието е изключително опасно за организма и е придружено от силни болки.

Неочаквани факти за самотата 

Миризмата на урината не е лош признак

Освен ако мирисът не стане прекалено особен, наситен, остър, кисел, наподобяващ риба и други. Иначе миризмата на урината до известна степен се формира и от това какво сте консумирали през деня. Пиенето на големи количества течности пък може да намали миризмата на урината.

Понякога хората пишкат по грешния начин

Може да звучи странно, но човек може да уринира по напълно погрешен начин, който да доведе до болки и спазми, недобро изхвърляне на урината и инфекции. Когато ходите до тоалетна без да сядате, клечите и изменяте позата на тялото си, това огъва и пикочните пътища. За едно добро и качествено пишкане тялото трябва да е напълно отпуснато и релаксирано.

На урината с пяна трябва да се обръща много специално внимание 

Различните цветове на урината могат да покажат различни заболявания и състояния. Цветовете се изменят и в зависимост от това какво сте яли и пили. Пяна може да се появи, ако сте задържали урината твърде дълго и струята е прекалено силна.

Но ако гъстотата на пяната в урината нараства с времето и не затихва, това е сигнал за незабавна консултация с лекар. Пяната може да е признак на белтък в урината, което е сериозен индикатор за проблеми със сърдечносъдовата система, кръвното налягане, бъбречната функция.

Коментирай