Свободно време

Сова или чучулига сте?

Някои основни разлики между двата хронотипа

01.06.2018г. / 13 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че хората се раждаме с определени биоритми, които ни разделят на два типа – сови и чучулиги. Тези хронотипове засягат не само предпочитанията към определени храни, но и нашата производителност, сън и т. н.

Така например, совите предпочитат да работят сами, да разчитат на себе си, без да се разсейват. От друга страна, чучулигите са отборни играчи, обичат да споделят знанията си и често се отличават като фаворити в един екип. Към кой от двата типа спадате вие, вижте в останалите характеристики.

Вземане на решения

Ръководейки се от желанията си, а не от логически подход, совите вземат решения спонтанно и импулсивно. Те предпочитат да се насладят на момента, без да мислят за последствията.

От друга страна чучулигите обмислят внимателно и всичко и го „претеглят“ по няколко пъти. Страхуват се да не допуснат грешки.

Възприемане на информация

Сови

Когато совите търсят мнение за продукт, услуга, филм, почивка, те няма да прочетат компетентни рецензии, да видят галерия с хотелските стаи, а ще потърсят чуждата оценка. На базата на мнения от форуми, социални мрежи, познати, приятели, те са склонни да изберат или не даденото нещо.

Чучулиги

Ако искат да разберат какво се случва по света, чучулигите ще включат телевизора, ще четат вестници. Така са сигурни, че информацията, която им трябва не е изкривена, по-достоверна е.

Изберете си число и вижте какво ви очаква в любовта според зодията

Модел на хранене

Сови

Характерно за тях е, че могат да не закусват, а да си вземат кафе за из път. Счита се, че совите са по-склонни към напълняване в сравнение с чучулигите, тъй като се хранят по-нездравословно и особено в късните часове на деня. Диетолозите съветват, за да задоволите късния глад, да пиете билков чай или да хапнете нискомаслено кисело мляко.

Чучулиги

Чучулигите започват деня с вкусна и обилна закуска. За тях е важно да се хранят бавно и менюто им да е съставено от здравословни храни. Могат да вечерят с чаша кисело мляко, а разумният им начин на хранене им помага да бъдат в добра форма.

Предпочитания за напитки

Сови

Кафе и пак кафе, но и коктейли! Ако вашият хронотип е сова, добре е да обърнете внимание на напитките в ежедневието си. Опитайте се да намалите консумацията на кофеинови и газирани напитки, а колкото до алкохола, за предпочитане е да изберете вино, чаша-две един път седмично. Не забравяйте, че от алкохола също се пълнее.

Чучулиги

Те предпочитат чай, фрешове, вода, а когато им гостувате ще ви предложат богат избор от здравословни напитки.

Какво показват вашите страхове за личността ви?

Качество на съня

Сови

Совите преживяват всичко много емоционално, в резултат на което може да страдат от нервност и да прекарват безсънни нощи. Ако спадате към хронотип сова, добре е час преди лягане да оставите социалните мрежи, да не се натоварвате с негативни новини.

Чучулиги

Вече е 22:00 часа, а вие започвате да се прозявате. Чучулигите не будуват, те заспиват бързо, а сънят им е дълбок и спокоен. Но ако денят ви е бил напрегнат, изпийте чаша мляко с мед преди сън и проветрете помещението 15 минути преди да отидете в леглото.

Свързани статии

Как се отнасят към парите?

Сови

Те са в състояние бързо да намерят източници на доходи и със сигурност няма да се откажат от желанието си да купят нещо ново и да вземат такси, вместо да ползват градски транспорт. Помислете за идеята да спестявате 10 или 20% от вашия месечен доход.

Чучулиги

Този хронотип определено внимава с финансите си, като планира своите дневни разходи, спестява за ваканции, празници. Въпреки това, понякога забравят да си доставят някои малки удоволствия като това да отидат на кино, да се поглезят с масаж или козметична процедура.

Снимка: istock

Коментирай