Свободно време

Генчо Генчев: Децата са „ние“ в бъдеще време, обичайте ги!

Инспектор N-JOY в специално интервю за Az-jenata.bg

01.06.2018г. / 14 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Генчо Генчев е един от най-популярните радиоводещи в България – любимият Инспектор N-JOYза много слушатели, които започват деня си всяка сутрин, слушайки неговото предаване.

Освен радиоводещ, Генчо Генчев е активен спортист, прекарал голяма част от живота си в спортните зали, играейки професионално волейбол. И до днес спортът е негова кауза и това е една от причините да подкрепя спортното събитие „Детска Игриада“ от няколко години насам.

Инспектор N-JOY ще бъде водещ на събитието и на тазгодишното му издание, което ще се проведе на 10 юни в парка „Заимов“. Вижте още какви любопитни неща ни разказа за събитието в интервю за Az-jenata.bg.

За поредна година подкрепяте спортното събитие „Детска Игриада“ и ще бъдете негов водещ. С какво ви спечели събитието?
 
Определено каузата е това, което ме спечели. Спорт за децата. Без компютри – старомодно с колела, топки, игри и време с мама и татко. Да бъдем цялото семейство заедно, е нещо, което забравяме напоследък – улисани в екрани, планове и в мисли. Аз самият се занимавам със спорт от дете и знам на какво ме е научил той – дисциплина, уважение към другите и вяра в себе си.
 
Предизвикателство ли е да сте част от подобно събитие с толкова много деца и родители на едно място?
 
С над 500 участващи деца – предизвикателството е за всички – за нас организаторите, за родителите и за треньорите. Вярваме, че трябва да дадем пример и да покажем, че има и едни игри на живо, не само електронни. Опитваме се да стимулираме олимпийския принцип – важно е участието, а не класирането. И успяваме, съдейки по усмивките на малки и големи.  
 
Вие самият сте прекарали голяма част от живота си в спортната зала. Какво е за вас спортът и най-вече волейболът? Този спорт ще бъде представен специално на тазгодишното издание на „Детска Игриада“.
 
Волейболът е моят живот, до ден днешен аз си оставам първо волейболист, после всичко друго. Играх много години, станах шампион и вицешампион на различни държави, и като треньор, и като състезател, спечелих индивидуални награди и се гордея, че по този начин разни хора в различни кътчета на света научиха за България.

Помагам на най-голямата детска школа в Бургас – „Дея Волей“, в която спортуват около 200 деца, както и на мъжкия отбор на „Дея“, който от тази година ще се състезава в Суперлигата на България. Голяма чест за мен е да бъда в организационния комитет на Световното първенство по волейбол. Тази година то ще се проведе в България и Италия, и аз отговарям за „спектакъла“ в залата, като продуцент – супервайзър. Волейболът се превръща в страхотно зрелище не само на игрището, но и на трибуните. Публиката става част от играта.


 
Радио N-Joy достига до много млади слушатели, а рожденият ви ден, случайно или не, е на детския празник 1 юни. Как бихте мотивирали едно дете да спортува и да прекарва повече време навън или в спортната зала, вместо пред компютъра?
 
Така е, на 1 юни ставаме на 12 години. За този период успяхме да се сприятелим музикално с малки и големи и да се превърнем в едно голямо N-JOY семейство. Създадохме общност около себе си и променихме облика на радио ефира, като добавихме много свежа музика, добро настроение и интересни събеседници в ежедневието на хиляди хора. Всичко това помага на нас и на нашите слушатели да сме много по-позитивни и мотивирани във всичко, което правим.

Затова за мен е важен и личният пример. Тренирал съм деца, и знам, че спортът днес трябва да бъде поднесен по различен начин. Моето дете също спортува – той е в отбора на един нов, но вече доста успешен волейболен клуб – ЦПВК. Там затвърдиха моето вярване, че добрите треньори, модерните методи и индивидуалният подход са начинът за придобиване на спортна култура сред децата.
 
Трябва ли спортът да е кауза и ако да, какво според Вас трябва да се предприеме в тази посока?

Спортът изгражда личности. Има една латинска сентенция „Mens sana in corpore sano“, което означава „Здрав дух в здраво тяло“. Изследване доказа, че всеки долар, вложен в спорта, спестява три на здравеопазването. Ето това е каузата – да помогнем на децата да са здрави и да им дадем личен пример.
 
Вие сте много енергичен и зареждате с позитивна емоция слушателите си. Откъде черпите тази енергия и как релаксирате в свободното си време?
 
Релаксирам със спорт – и оттам черпя и енергията си. Обичам да пътувам, да ходя на концерти, на театър, на танци... нищо необичайно.
 
Мисията на „Детска Игриада“ е децата да спортуват заедно със своите родители. Какви са вашите впечатления от изживяването „Детска Игриада“? Забавляват ли се родителите, приемат ли с усмивка това предизвикателство да се състезават в един отбор с децата?
 
Моите наблюдения са, че това е едно преживяване от отминало време. Навън, сред чист въздух, усмивки, глъч и игри с музиката на радио N-Joy. Всички сме се събрали заедно с една цел, а именно да се забавляваме като едно семейство – и малки и големи.
 
Как спортува и се забавлява Инспектор N-JOY заедно със своето семейство?
 
Ежедневието ми като цяло е изпълнено и с много музика, тя е важна както за мен, така и за близките ми. Всяка сутрин по радио N-JOY предлагаме най-добрия микс от старата и новата музика, за да тонизираме, забавляваме и мотивираме нашите слушатели. Така свежото настроение е с мен през целия ден. Обожавам да играя и да прекарвам време с дъщеря си Габи и да изучавам света ѝ. Да бъдем деца в душата си, е вечно щастие, затова се старая да съм с нея колкото се може по-често. Често катеря планини, играя волейбол, ходя на фитнес, танцувам, правя джогинг.  
 
Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?
 
Да се обичат и да не забравят, че се живее тук и сега. И да обичат децата – те са „ние“ в бъдеще време. Продължавайте да спортувате и разбира се, да слушате само хитове по радио N-JOY!

* * *
 
Спортният празник „Детска игриада“, който се организира от Investor Media Group за поредна година, ще посрещне десетки деца и техните родители на 10 юни в парк „Заимов“, където ще имат възможност да се забавляват навън и заедно да се включат в различни тренировки и състезания.

Това е и основната цел на медийната група – да насърчи повече родители и техните деца да изграждат и развиват здравословни спортни навици, като прекарват повече време в спорт и игри заедно. Тази година зад тази кауза застават и редица известни личности, сред които братята Валентин и Георги Братоеви, Тереза Маринова, Евгени Иванов – Пушката, Графа, Михаела Филева, Искрата, Venzy и други.

Спортните занимания на „Детска игриада“ започват точно в 10 часа и ще продължат през целия ден. Малчуганите ще могат да участват в състезания по велокрос, 50 метра бягане, щафетни игри, бадминтон и щафетно бягане, както и да станат част от професионални демонстрации по карате киокушин, айкидо, тенис на маса, хокей и фехтовка. За участие в спортните игри може да се регистрирате предварително безплатно на www.igriada.bg.

Коментирай