Свободно време

Стефан Бакалов: Има сериозен риск и в България да навлезе употребата на фентанил

Наркодилърите вече не са до училищата, децата ни си купуват всичко по интернет, разказва началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ на Митница Аерогара София

16.11.2018г. / 12 39ч.
Аз жената
Снимка: ИК „Жануа‘98“

Снимка: ИК „Жануа‘98“

Има сериозен риск така, както се случва в САЩ и Европа, и в България да навлезе употребата на фентанил, алармира началникът на отдел „Борба с наркотрафика“ на Митница Аерогара София – Стефан Бакалов, по време на представянето на книгата „Забравих да умра“ на Халил Рафати.

Това, което на нас ни прави впечатление, е, че какъвто пик на употребата на някой наркотик има в САЩ – след 5 години е и у нас, и какъвто пик има в Европа – след две години е и у нас. Общо взето „изоставаме“ с две години от Европа, с 5 – от САЩ. Проблемът в САЩ с употребата и свръхдозите на наркотици през последните пет години настъпи с навлизането на фентанила и неговите производни, които в момента заместват хероина и всички останали опиоиди. Проблемът при тях е, че те са с много висока потенция. От 1 грам карфентанил могат да се произведат 10000 дози от него. Докато за направата на 10000 дози хероин е необходим 1 кг хероин. Разликата е доста фрапираща. Проблемът настъпва, когато дилърите правят дозите. Разбира се, те няма как всеки път да уцелят този грамаж. По тази причина фентанилът, който е на пазара, много често води до свръхдоза. За миналата година починалите от свръхдоза в САЩ са 70 000, от тях 35 000 са само от фентанил. Това за САЩ е най-големият проблем. За Европа това се превръща в момента в проблем, защото през миналата година Великобритания отчита над 100 загинали, което означава, че до няколко месеца това ще започне да се превръща в проблем и тук“, заяви Бакалов и увери, че са взети мерки, които няма как в момента да съобщи.

„Бичът на наркотиците в днешно време не пропуска нито една държава. Има квартали дори в София, където този проблем излиза извън контрол. Проблемите и причините са твърде много. Това, което сме успели да си извадим като поука, е, че трябва да се работи предимно с децата, защото те са бъдещият пазар и основна цел на наркодилъри и наркотрафиканти. Всяка година се срещаме с над 10000 деца, има невероятен ефект. Преди 15 години стартирахме плахо и бях много скептично настроен, но последните 4-5 години са невероятни, наистина си заслужава и е един от приоритетите на правоохранителните органи“, каза още Бакалов, който се бори с наркотрафика у нас вече 27 години.

„У нас често се говори, че дилърите са около училищата, в училищата. Но ситуацията в днешно време е доста по-различна. Децата вече почти не се нуждаят от дилъри, поръчват си наркотиците по интернет и тази поръчка и доставка е непроследима за когото и да е. И ако някое дете е по-притеснително и се притеснява да търси дилър, сега вече няма да има нужда и от това – ще може да поръча всичко по интернет. Така че това е едно доста голямо предизвикателство. Родителите не сме подготвени, повечето родители не са информирани, но не трябва да отстъпваме от ангажимента си към децата. Не можем да разчитаме учителите да се грижат за децата ни. Основният ангажимент е наш“, каза още Бакалов.

От срещите му в различни училища в страната му прави впечатление, че децата са активни и търсят помощ, дори има деца от ромската общност, които са опитвали да издават имена на дилъри. По един или друг начин децата извън вкъщи, родителите и училището са сами на улицата и търсят помощ при всеки, който им подаде ръка, а хората, подаващи ръка, не са много. Битието, което ни заобикаля – дори и това, че всяка вечер се гледа Big Brother, е една пошлост – много деца, които се влияят от тези образи, в един момент осъзнават, че не е правилно, но нямат друг пример. Трябва да им показваме добри примери. Като този на Халил Рафати – той е един прекрасен пример, смята Бакалов. Той обясни, че има наркотици, които наркодилърите използват по най-различни поводи за зарибяване на децата. Един от тези наркотици е GBL – това е печен наркотик. Достатъчна е една капка в питието на някое момиче – кола, сок, вода, и съпротивителните сили изчезват напълно – така се отвличат деца от дискотеки и заведения с най-различни цели, вкл. изнасилване. Не е много масов наркотик, но се използва, и не само при деца.

Най-големият бич последните години е хероинът, един от наркотиците, от които почти няма измъкване. Последните две години с 65% се е увеличило производството на опиум в Афганистан, което въобще не е случайно. Експанзията на новите наркотични вещества последните 10 години направи така, че хероинът, кокаинът и по-познатите наркотици да направят няколко крачки назад в употребата и производството. И наркокартелите в Афганистан, Колумбия и други, отвърнаха с увеличаване повече от два пъти на производството, съответно намалиха цената на стоката, която продават, и възвърнаха позициите си на пазара. Това застрашава доста сериозно нашите деца, защото по този начин много повече наркотици влизат на пазара.

В България по употреба марихуаната е номер едно, толкова е масова, че като вървите из центъра, почти от всяко заведение се усеща този аромат. На второ място амфетамин. На трето място хероин, нови синтетични наркотици и накрая кокаин. Ако може да се съпостави употребата на наркотици със Западна Европа, ние сме в доста по-добро състояние от останалата част на континента. Но това въобще не трябва да ни успокоява, защото статистиката сочи, че при нас 10-20% от тийнейджърите системно употребяват наркотици, което е меко казано сериозно. Специално за употребата на хероин – предимно в малцинствата е толкова масово.

В центъра – амфетамин, марихуана, екстази са най-употребявани, обясни Бакалов. Според него положително е, че когато новите синтетични наркотици навлязоха в Европа 2008-2009 г., българското законодателство е било доста бързо адаптирано и адекватно, поради което България към днешна дата е с много по-малки проблеми, свързани с употребата. За съжаление, с хероина и кокаина преди 20 години не се е случило така и берем плодовете.

Жана Иванова, собственик на Издателска къща „Жануа‘98“, сподели, че мотивът ѝ за издаването на книгата „Забравих да умра“ за живота на Халил Рафати е, че темата е изключително болезнена и колкото повече говорим за нея, толкова повече ще бъде осветлявана, а когато нещо се осветлява, то не е толкова страшно и не взима толкова жертви.

„Не можем да си кажем тази мантра, че това не се отнася до мен, защото то се отнася до нас през един– два човека от нашите близки. Не трябва да се премълчава, това е бич за човечеството, а и нямаме подкрепата това да се ограничи, защото това е огромен бизнес. Ужасяващо е“, каза Жана Иванова. Тя самата като родител години се е притеснявала за дъщеря си, когато е излизала нощем.

10% от стойността на всяка продадена книга ще отива за лечение на нуждаещ се в център „ЖИВА“. Инициативата е обща с предаването „(Не)зависимите“. Продуцентът му Ралица Стефанова също отчете, че е малък процентът на хората, които излизат от зависимостите здрави и живи, но има такива. Цената е цената на техния живот.

Това, което можем да направим, е превенция – кой с каквото може. Не трябва да се затварят очите пред проблемите. Не може да се каже кои са склонни да попаднат в капана на зависимостите – от хората, които страдат от липса на любов, до хората, които са презадоволени и не могат да оценят, от хора супер бедни, до супер богати; няма възрастова граница. Има и много домакини, които на 40-50 години отключват зависимост към алкохол и медикаменти. Малко са хората, които оценяват колко е близо този проблем до нас, каза Стефанова.

Автобиографията на Халил Рафати „Забравих да умра“ е тежка, вдъхновяваща, изцеляваща история на един самотен човек, който се докосва 9 пъти до смъртта, докато разбере, че заслужава да живее. Един човек, минал през ада – бездомник и хероинозависим, за да стигне до смисъла – сега милионер и собственик на компания за здравословен начин на хранене, йога студио и едновременно основател на рехабилитационен център за наркозависими.

Пълният запис от представянето на 15 ноември можете да видите на Фейсбук страницата на Издателска Къща „Жануа'98".

Коментирай