Свободно време

Депресия по празниците – 7 стратегии за справяне

Как да се преборим с тревожността и стреса около Коледа и Нова година

21.12.2018г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледните и новогодишните празници наближават, а заедно с тях се повишава и градусът на напрежението. Много хора изпитват депресивни състояния около празничните дни. Тревожността се повишава заради мисълта за прекарване на време със семейството, близките, фамилните срещи, които рядко минават гладко и без конфликти, развалящи празничното настроение.

Невинаги искаме да прекарваме празничното свободно време по установения традиционен начин. Това празнуване насила също допринася за нагнетяване на напрежение и изпадане в депресивни състояния.

5 грешки, които да не правите след празниците

Кои са причините за появата на празнична депресия и как да се предпазите от нея?

Подредете приоритетите си, за да намалите стреса

Според Американската психологична асоциация почти половината от жените и една трета от мъжете споделят за повишено усещане на стрес и напрежение около и по време на празниците. Празничните почивни дни са свързани не само с изцяло приятни занимания. Те предполагат харчене на пари, пътуване, уреждане на гостуване, поемане на множество ангажименти, които представляват основните поводи за притеснение.

За да намалите нивата на стрес, приоритизирайте ангажиментите си. Подредете графика си. Направете списък с нещата, за които ще харчите пари и помислете кои сред тях са най-наложителни, за кои можете да отделите определена сума, за кои не. Помислете и за план Б. Винаги е добре да имате резервни варианти, които да ви дават спокойствие, а не усещане за притискане и стрес.

Забравете за представата за идеално прекараните празници с идеалното семейство

Перфектни хора и идеални семейства няма. Отърсете се от приказната мечта за хармония, много смях и безоблачно прекарване на фамилните събирания. Винаги нещо може да се обърка. Във всеки момент може да възникне конфликт. Въпреки празничното време в годината, всяко семейство носи своите проблеми и би било ненормално да се правите, че ги няма.

Онова, което помага в такива случаи, е да се опитате да не бъркате нарочно в раната и в слабите места, за които знаете, че са болезнена тема за вас или член на семейството. Не използвайте факта, че сте се събрали на трапезата, за да обсъждате проблеми. Оставете ги за след празниците.

Не очаквайте празничното събиране да изглади отдавнашни проблеми

Много хора остават разочаровани от прекараното по празниците време заедно със семейството или цялата фамилия, защото са имали погрешни очаквания. Едно празнично събиране около празничната трапеза не е достатъчно, за да изглади съществуващите проблеми. Реалистичните представи и очаквания ще ви помогнат да не попаднете в капана на депресията, особено тази, която връхлита след празниците.

10 начина да не напълнеем по празниците

Загубите предполагат изпадане в депресия

Сезонът е такъв, че предразполага към изпадане в депресивни състояния заради мисълта за изгубените хора, смъртта, разводите, разделите и всичко онова, което ни липсва. Усещането за скръб и самота повишава драстично нивата на стрес още преди празниците.

Човек познава чувствата си и знаейки, че преди празниците ще го налегнат депресивни емоции е добре да планира времето си така, че да запълни възможно най-плътно графика си. Когато съзнанието е заето с ангажименти и задачи, времето за потъване в тъга е по-малко.

Избягвайте прекалената консумация на алкохол

Празничните трапези са свързани с обилно похапване и пийване. Внимавайте с алкохола обаче, защото той може да ви доведе до конфликтни ситуации, за които да съжалявате.

Упражнявайте се

Не спирайте да тренирате, въпреки че навън е студено или сте в отпуск около празниците. Упражненията и физическата активност помагат много за справяне с депресията.

Определете си бюджет за харчене

Емоционалният натиск да купите най-хубавия подарък за вашите близки предизвиква голямо напрежение и стрес. Тревогата може да докара някои по-чувствителни хора до депресия с наближаването на празниците.

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Затова определете бюджет и го спазвайте. Не се изхвърляйте. Не влизайте в магазини за скъпи подаръци и не се изкушавайте да взимате кредит, само и само да купите нещо, което е излишно скъпо. Ако трябва говорете с близките си, на които ще подарявате подаръци. Определянето на общ таван в бюджета за подаръци помага за намаляване на тревожността.

Когато знаете, че никой друг няма да купи много скъп подарък, който да ви накара да се чувствате неудобно, всичко ще е наред.

Коментирай