Здраве и красота

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Емоционален бич, който разболява

25.04.2022г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат депресията „емоционалната чума на 21 век“. Градската среда, модерният начин на живот, стресът и напрежението, трудността в намирането на партньор и истински приятели може да срине човек.

Много хора живеят в примката на депресията без да си дават сметка за страданието, което имат.

Съществуват някои сигнали, които подсказват подобно на червени флагове, че сте потънали в депресия без дори да осъзнавате. Кои са те?

Чувствате се уморени, направо изцедени 

Умората сама по себе си не е симптом, защото всеки модерен човек я чувства, особено в динамичното ежедневие на града. Липсата на енергия и желание за вършене на задачи и ангажименти, особено приятни такива, е безспорен признак на депресия.

Какво да правите, когато сте в депресия?

Чувствате се сякаш не знаете защо живеете 

Пропадате в психическа яма, за чиято дълбочина не подозирате, щом в мислите ви се върти съмнение в самите вас. Чувствате се така, сякаш сте изгубили смисъла да живеете. В по-тежки случаи са характерни дори суицидните мисли.

Имате проблеми с паметта и концентрацията 

Започнали сте да забравяте важни дати и събития, дори рождените дни на най-близките ви. Четете нещо и тутакси забравяте какво сте прочели. Не можете да се съсредоточите, когато работите. Мислите ви и погледът ви блуждаят в пространството. Колегите ви забелязват, че нещо не е наред.

Имате проблеми със съня 

Разстройствата на съня, причинени от депресията, могат да се характеризират с безсъние, трудности в заспиването, но и прекалено продължително спане – повече от 12 часа. Липсата на енергия и отпадналостта допълнително засилват желанието да си останете в леглото.

Промени в теглото 

Тук колебанията също са в двете крайности. Хората в депресия могат както да отслабнат драстично поради тотална липса на интерес към храната, така и да напълнеят драстично заради увеличения апетит.  

Свързани статии

Дефицитът на цинк причинява психични проблеми и депресия

Нищо не ви носи наслада 

Правите любимите си неща, но не изпитвате удоволствие. Срещате се с любимите си хора, но нищо не е в състояние да ви зарадва и да ви накара да се усмихнете. Това е един от сериозните белези на депресията.

Настроението ви е минорно 

Без видима конкретна причина настроението ви все е лошо. Не се усмихвате, нямате желание да комуникирате, да се шегувате. При някои хора в депресия пък се проявява обратното – непрекъснато желание да се шегуват и да се смеят, за да прикрият депресията си, да се самоубедят, че са добре.

Физическото здраве започва да се влошава 

Психиката е мощен регулатор на общото здравословно състояние. Тя може да ни разболее, но може и да ни спаси. При хората в депресия са характерни поява на болки в ставите, кръста, гърба, храносмилателни смущения, спад в имунната система без видима причина, хормонални проблеми.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Глупакаът Иванчо ( преди 5 години )
Питане към авторката на статията.Аз изпитвам подобни симптоми,като тези описани от вас.Не ми се работи,ям на поразия,дебелея,спя по 18 часа някой път.Дали страдам от това ужасно нещо наречено депресия-бичът на 21 век?А!То май си беше и бичът на 20 век заедно със стреса.Пропуснах да кажа.че въпреки всички симптоми на т.н. депресия аз се радвам на живота ,на света около мен и на всичко живо което ме заобикаля.Вашата статия ме хвърли в дълбок размисъл-нещо като това на Хамлет.Дали съм депресиран или не съм?Сега вече сигурно ще изпадна в депресия защото няма да намеря верният отговор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар