Моника Симеонова е водещ и репортер на спортните новини на Bulgaria ON AIR. Учи „Журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 12 години е тренирала художествена гимнастика и е била част от националния отбор на България за девойки. Най-голямото ѝ отличие е бронзов медал от Световно първенство по естетическа групова гимнастика през 2012 година, което се провежда във Варна. Освен спорта Моника обожава пътешествията и животните.

Моника, вие сте сред новите лица в екипа на Спортът ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR. Кое ще е най-голямото предизвикателство за Вас в тази нова роля?

Започвам ново начинание и именно в това се крие предизвикателството. Но аз обичам да предизвиквам себе си и затова приех да вляза в тази роля. Работата ми в Спортът ON AIR е много динамична, интересна и вълнуваща. Предизвикателство ще бъде да съчетая магията на спорта с интересните новини и всички гледни точки.

Как бихте описали себе си с няколко думи?

Най-точните думи, които ме описват са забавна и откровена. Много съм всеотдайна с близките си хора.

Как се насочихте към спортната журналистика, с какво ви привлече?

Израснала съм в спортните зали и от малка ходя по различни състезания. Баща ми е бивш спортист и най-вероятно съм наследила любовта към спорта от него. Започнах да тренирам художествена гимнастика в детската градина, когато бях на 4 години. Благодарение на спорта изградих самодисциплина и калих характера си. Всичко това ме накара да искам да остана близо до спорта дори и след като прекратих състезателната си кариера.

Дълго време сте се занимавали с художествена гимнастика. Какво ви даде спортът? И какво ви взе?

Гимнастиката, както вече казах, ме изгради като личност. Категорична съм, че ми даде много и не ми взе нищо. Спортът дава амбиция и хъс, които спортистът прилага не само в залата и на състезания, но и в живота. Гимнастиката ме научи да преследвам целите си, да бъда решителна и борбена, а това са неща, които ще са ми от полза винаги.

По време на състезателната си кариера обиколих много държави, запознах се с хора от целия свят, усетих тръпката да играеш пред огромна публика. Това са незабравими неща, заради които всички лишения и контузии си струват.

Има ли спортисти, от които се вдъхновявате или на които се възхищавате? Защо точно те?

Възхищавам се на много спортисти. Всеки, който се е трудил в залата, дори да не е станал голям шампион, заслужава уважение. Спортистите полагат огромни усилия, които често остават далеч от очите на публиката. Зад медалите стоят много лишения и труд, заради които всеки спортист заслужава да бъде уважаван и ценен.

Има ли човек, с когото мечтаете да направите интервю?

В България има много големи и успели спортисти, от които бих искала да взема интервю. Сред тях е и състезателят по борба Валентин Йорданов. Много бих искала да интервюирам и гимнастичките Алина Кабаева и Мария Петрова. Кабаева има над 60 медала от различни състезания! Представете си историите, които стоят зад всеки от тези медали...

Любим спорт, който следите с интерес, но не само заради професията?

Художествената гимнастика продължава да е любимият ми спорт, разбира се. Но с интерес следя фигурно пързаляне, борба и футбол.

Когато не сте в телевизионното студио как обичате да се забавлявате? Имате ли хоби и какво е то?

Много обичам да пътувам. Първо, защото опознавам различни места и култури и второ, защото по този начин се разтоварвам най-добре.

Имате ли скрити (или не толкова скрити) таланти?

Има неща, които правя добре, но е трудно да преценя дали могат да се определят като талант. Умея да гримирам добре, правя гривни и пиша стихове.

Вашето послание към читателите на Az-jenata.bg?

Посланието ми към читателите е да бъдат винаги усмихнати, да се радват на малките неща и да ценят важните и значими хора около тях.

Снимки: личен архив