Свободно време

Защо е важно да оставим бисквитки и мляко за Дядо Коледа?

Подарете любов за Коледа

28.12.2018г. / 11 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празнично настроение, греяно вино, коледни подправки и безценни мигове с любимите ни хора. О, не на последно място и подаръците под елхата, за които сме писали специално на Дядо Коледа да ни донесе. Какво съдържат вашите редове към белобрадия старец?

Наред с материалните придобивки, винаги си пожелаваме здраве и късмет. Получаваме коледни дарове, приготвяме такива за семейството, приятелите, колегите. И няма никакво значение колко голям е подаръкът ни, важното е да бъде поднесен с любов. Ако сте вложили цялата си обич в празничната изненада, не се съмнявайте, другите ще го усетят.

Но не забравяме ли някого в нощта на Коледа? Да, за белобрадия старец говоря. Сигурна съм, че той съществува. Вярвам в неговата добра енергия, която той разпраща към домовете ни по един или друг начин и тази година ми се иска да му покажа колко специален е той за мен, оставяйки му домашно приготвени сладки и чаша мляко. Знам, че звучи като измислица, като в любимите ни коледни филми, които не пропускаме да гледаме всяка година.

Всъщност тази западна традиция (както много от вас ще кажат) поставя началото си не от една или две истории. Реших да направя малко проучване, защо е важно да оставим курабийки и мляко за Дядо Коледа.

Годината е 1929, когато започва Голямата депресия, сочена за най-тежкия срив в световната икономика. Какво общо има тя със зараждането на коледната традиция? Според някои твърдения, по онова време родителите искали да вдъхновяват децата си да споделят с другите. За да им помогнат в това благородно начинание, те ги подканвали да оставят малко лакомство за Дядо Коледа и неговите елени.

Според друга легенда, преди много години в Германия, семействата имали традиция да украсяват своите коледни дървета, които наричали „райски“, с плодове и сладкиши. Вярвало се, че белобрадият старец, минавайки да остави подаръци под елхата, обичал да си хапва от декорацията ѝ. С годините, празничните декорации се променили, но до коледното дърво домакините винаги оставяли чаша мляко и сладки.

Нямам търпение да приготвя моите специални лакомства за Дядо Коледа. За направата им ще са ми нужни 200 г меко масло, 3 жълтъка, 1 ч.л. ванилова есенция, 80 г пудра захар, 2 с.л. какао, 250-300 г брашно София Мел.

В голяма купа комбинирам маслото и захарта, като ги разбивам с миксер до получаването на пухкав крем. След това прибавям жълтъците един по един, ванилията, какаото и брашното. Полученото тесто разточвам и изрязвам формички. Подреждам ги в тава върху хартия за печене и пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Когато са готови ще ги поръся с пудра захар или ще ги украся с глазура. 

В горните редове споменах брашното на София Мел, което използвах неслучайно. С него печивата стават не само вкусни и пухкави, но имам възможност да зарадвам себе си и семейството с един от подаръците, които ми дават шанс да спечеля. Ако и вие искате да подарите любов за Коледа на своите близки, всичко, което трябва да направите е да напишете вашето магическо послание до скъп за вас човек, да го споделите тук, а след това да регистрирате касов бон от покупката на поне 2кг брашно София Мел

Не на последно място, не забравяйте да оставите лакомство за Дядо Коледа. И няма значение колко теории, истории и легенди има за сладките и чашата мляко. Коледа е онзи период в годината, в който подаряваме любов. Това е най-важното!

Светли празници!

Снимки: iStock; pexels; facebook София Мел

 

Коментирай