Започването на нова работа е истинско предизвикателство, не само от гледна точка на справянето с новите ангажименти в новата работна среда, но и от гледна точка на сближаването и сработването с новите колеги. В повечето от случаите вписването в колектива не е лека задача, защото доста от хората в офиса могат да са враждебно настроени, други могат да приемат трудно нови колеги, а пък трети могат да изразяват тотална липса на интерес към вас като ново попълнение.

11 неща, които колегите ви тайно искат да ви кажат

На каквато и ситуация да попаднете е важно задължително да опитате да се впишете в колектива. Така не само ще се чувствате по-добре психически (което е от огромно значение за работата), а и работата ви ще ви носи удоволствие. Да не говорим, че продуктивността на работещите в задружен екип е значително по-висока.

И така, какво можете да направите, за да се сближите с колегите си?

Посещавайте фирмени партита, тиймбилдинги, екскурзии

Различните фирми организират различни извънработни занимания, имащи за цел разпускане и сближаване на колегите. Това помага в процеса на работа, развива доверието и изгражда екипа. Ако ръководителите ви са решили да организират излет с благотворителна цел, игра-предизвикателство или игра за работа по отбори, парти след края на работното време или тиймбилдинг, не ги пропускайте. Участието ви в такива дейности дава възможност да се сближите с колегите и ръководителите си.

Включете се в тренировки с колегите

Ако наблизо има фитнес или зала за тренировки, която посещават вашите колеги, включете се и вие. Така ще можете да се разтоварите и едновременно с това да откриете повече общи теми на разговор с хората, с които работите.

Още по темата

Бъдете доброволец

Ако компанията, в която работите, организира събития или участва във форуми, което предполага помощ в организацията, предложете доброволчеството си. Включването във фирмените инициативи винаги е червена точка за доброволеца.

Как се работи с колегата интригант?

Присъединете се към клуб

Без значение дали колегите ви или някои от тях обичат да посещават читателски клубове, музикални клубове или някакви игрални зали, опитайте да се включите в техните занимания. Проявете интерес към хобитата им. Ако пък те съвпаднат с вашите, ще е още по-приятно и свързващо.

Отидете на парти заедно

Това е един от най-старите, но изпитани методи, които дават резултат. Поканете ги да излезете на питие в петък вечер, за да се опознаете. Ако разберете, че се организира такова излизане, изявете желание да вземете участие.