В края на март на българския пазар излиза дългоочакваната книга на руския психотерапевт Михаил Литвак – „Мъжете и жените“, в превод на Соня Момчилова.

Други заглавия от него на български през годините са: „Психологическо айкидо“, „Принципът на сперматозоида“, „Как да променим съдбата си“.

Михаил Литвак е известен руски психолог и психотерапевт, член-кореспондент на РАЕН, кандидат на медицинските науки, написал над 20 книги, две от които „Принципът на сперматозоида“ и „Психологическо айкидо“. Автор на множество семинари на тема корекция на отношенията и моделиране на съдбата, благодарение на които хиляди хора, включително и в България, успяха да решат проблемите с комплексите и вътрешните си страхове. В „Мъжете и жените“ Литвак дава конкретни съвети как да намерим общ език с другия пол и да живеем заедно в хармония.

Публикуваме няколко любопитни откъса от книгата, предоставени любезно от издателство „Жануа'98“.

 • Когато човек разбира, че може да манипулира някой човек, то този човек му става безинтересен.
 • Правилото е, че колкото повече се обяснявате в любов, толкова любовта на жената намалява.
 • Когато жената е твърде издокарана и изрисувана, какво при нея не е наред? Сексуалният инстинкт. Разчита на глупака.
 • Истинският бизнесмен няма кога да ухажва, той и не умее. Той може да дойде и да заяви (и това без да му се подсказва): „Ти ми харесваш, ние бихме могли да живеем заедно. Какво ти е нужно? Трябва ти дом? Аз ще ти го осигуря. Но няма да те ухажвам и да ходя по ресторанти, защото нямам време“. За такъв може смело да се омъжвате. Когато човек може да решава задачи, то той ги решава бързо и правилно. Но, разбира се, ако чувствате, че не ви подхожда, трябва колкото се може по-бързо да се разделите.
 • Къде е най-добре да си търсите половинката, в ресторанта или в службата? За да разберете какво представлява човек, трябва да го видите в работата, в трудовата ситуация.
 • Винаги мислете с кого се срещате, достоен ли ще бъде за вас този човек тогава, когато отбележите големите си успехи? Разбира се, вие ще украсите биографиите на своите бивши. Но струва ли си? Съветвам всички, които създават семейство, опознайте добре своя партньор. Тогава вие ще можете да предскажете какво ви очаква в бъдеще с него. Помислете струва ли всички инвестиции, които влагате в него.
 • Когато любовните ти отношения не вървят, заеми се с работа. Тогава ти от стъпало на стъпало растеш в своето развитие и любовните отношения се подобряват.
 • В любовта няма трагедии, има огорчения. Ако се стигне до трагедия, значи това не е любов, а нужда. Когато трябва постоянно да се удовлетворява един човек, какво прави другият човек? Тръгва си.
 • Човек никога сам не съзнава, че е глупак. Има една фраза, която го издава: „Аз съм емоционален човек“. Това качество се издига в ранг на достойнство. С тази фраза той заявява, че е глупак.
 • Когато човек се добере до успеха, той става учтив, спокоен, добър и най-главното умен.
 • Не изневерявай! Ако изневериш, не позволявай да те хванат. Ако те хванат, не признавай, а ако признаеш, то признай за делови отношения, а не за сексуални. Някои, случва се, разказват за бившите си победи, нещо, което не трябва да се прави.
 • Колкото по-голям обем знания и възможности има човек, толкова по-силно може да обича.
 • Ако на човек в семейството всичко е благополучно, то веднага можеш да го поставиш на ръководна длъжност.
 • Избий си от главата тази глупост с мъжлетата. Просто трябва да се запознаеш с мъжете. Много жени мислят така: ще дойде рицарят на белия кон и ще ме отведе в прекрасното царство. Не! Ще дойде, но ще отведе не теб, а ако по погрешка те вземе теб, то ще те захвърли накрая.
 • Трябва да се подготвиш за срещата с мъжа. А подготовката трябва да стане така: трябва да се избавиш от желанието да привързваш мъжа към себе си. След това, когато от всяка среща с мъжа започнеш да получаваш удоволствие, ти няма да проявяваш желание да го задържиш. Ето тогава той ще остане! Аз знам, че ще стане така.
  – Аз знам теорията, че ако правилно визуализираме някакъв образ, то той ще стане реалност...
  Да, тогава идва онова, което ти е нужно. В главата ти се е сформирал образът на мъж, с когото няма да бъдеш щастлива. Ти вече си имала такива. Ако искаш да имаш други, по-добри, трябва сама себе си да промениш. Тогава ще се промени и обкръжението ти.
 • Какво е това психологически развод? Обяснявам: когато по едни или други причини разводът е невъзможен, се стига до психологически развод. Дълбоко в душата си ти преставаш да възприемаш мъжа си като съпруг, отнасяш се към него както към съседа, който няма никакъв ангажимент към теб.
 • Човек, с когото се общува сложно, е примитивно устроен. Колкото човек е по-координиран, толкова по-лесно се общува с него. Например има автомобили с механични скоростни кутии – сложно е да ги управляваш. Има и такива с автоматични скорости, които са лесни за управление, но са по-сложно устроени. Затова по-добре да имате работа с прост човек, а не със сложен. Сложният характер е примитивно устройство. Сложното устройство е лесно за употреба.
 • Напомням, че сексът има няколко стадия. Отначало платоничен, когато само се любувате на обекта на своята любов, а в мислите си искате да преспите с него, мислите за него, мечтаете. Платоничният стадий трябвало да е кратък. След него моментално трябва да се премине към втория – пионерския или работещия, който помага да опознаете човека, а това става, като поработите с него. Работещият стадий трябва да е продължителен. Дори когато вашите отношения не завършат с нищо конкретно, то вие придобивате опит, който след това ще ви влезе в употреба. След това идва ред на комсомолския стадий, предсексуалния – прегръдки и целувки, този стадий трябва да бъде пределно кратък, защото въздържанието води мъжа до импотентност, а жената до полудяване. И накрая настъпва самият сексуален стадий.
 • Ето още едно доказателство за моето твърдение, когато отношенията между двамата родители не са наред, то синът става психологически мъж на майка си, при което майката преминава всички стадии на интимни отношения със сина си освен сексуалния.
 • Трябва да се избавим от манията за величие. Трябва да сме по-скромни. Ти трябва да се научиш да разсъждаваш така: „Всички успяват да се справят с предметите и аз ще успея, а ако не се получи, то може да ме накажат“. Някой от вас получавал ли е двойки в института? Разбира се. Какво най-много сте запомнили от ученето? Правилно: тези предмети, по които сте получили двойки. Неуспехът стимулира човека и той го запомня през целия си остатък от живота. Неуспехът е седем пъти по-полезен от успеха. На първо място той те кара да се замислиш защо се е получило така, а не иначе и следващия път се държиш по друг начин, а когато ти провърви, то и следващия път се държиш както по-рано. А източник на всичките ни неблагополучия е застоят, тоест постоянният успех. Ето защо, когато дойде несполуката, след като внимателно я анализираш, трябва да чакаш успеха.