За книгата

Кетогенното хранене никога не е било толкова лесно! С помощта на това ръководство ще постигнете отлично здраве и добра форма бързо и неусетно.

През последните години кетогенната диета завладя света на здравословното и фитнес хранене. Множество специалисти я препоръчват при хронични заболявания и затлъстяване, а броят на доказателствата за ползите от нея расте непрекъснато. Този режим гарантира невероятни резултати, независимо дали искате да се справите с диабет, сърдечносъдови или неврологични проблеми, или целта ви е просто да отслабнете. Концепцията да се храните с много мазнини и минимум въглехидрати обаче изглежда колкото проста, толкова и объркваща. Целта на тази книга е да ви помогне да преминете на този режим на хранене и да се придържате към него без особени затруднения. В „Ръководство по кетогенна диета за начинаещи“ ще намерите:

  • кратко и ясно представяне на същността и основните принципи на кетодиетата;
  • 14-дневен хранителен план и списъци за пазаруване;
  • 75 лесни и бързи за приготвяне рецепти, придружени с точни хранителни стойности.

Рецепта

Пълнени пилешки гърди

4 порции / Предварителна подготовка: 30 минути + 30 минути за охлаждане / Термична обработка: 30 минути

Това ястие чудесно би подхождало на изтънчено ризото в гурме ресторант. Тайната на перфектните пълнени пилешки гърди е в изрязването на джоба – той не бива да е твърде дълбок, но трябва да е достатъчно голям, така че плънката да не излиза, в противен случай ще се разтопи във фурната и джобът ще остане празен.
1 с. л. масло
1/4 ч. ч. накълцан лук
1/2 ч. ч. козе сирене, на стайна температура
1/4 ч. ч. маслини „Каламата“, накълцани
1/4 ч. ч. печени червени чушки, нарязани
2 с. л. накълцан пресен босилек
4 х 140 г пилешки гърди с кожа
2 с. л. зехтин екстра върджин

1. Загрейте фурната на 200°С.
2. Разтопете маслото в малък тиган на умерен огън. Добавете лука и го сотирайте до омекване (около 3 минути).
3. Прехвърлете лука в купа и добавете сиренето, маслините, чушките и босилека. Разбъркайте добре и оставете сместа в хладилник за около 30 минути.
4. Направете напречни разрези в пилешките гърди и ги напълнете равномерно с плънката. Фиксирайте разрезите от двете страни с клечки за зъби.
5. Сложете голям тиган, който може да се ползва във фурна, на умерено силен огън и сипете вътре зехтина.
6. Запечатайте пилешките гърди от двете страни (общо около 10 минути).
7. Пъхнете тигана във фурната и печете до готовност на пилето, като внимавате да остане сочно (около 15 минути). Отстранете клечките за зъби и сервирайте.

Вариант на рецептата Ако не разполагате с пресен босилек, може да приготвите плънката с готова паста от босилек или със замразен босилек. За по-интензивен вкус добавете една лъжица песто.

Една порция съдържа: Ккал: 389; Мазнини: 30 г; Протеини: 25 г; Въглехидрати: 3 г; Фибри: 0 г; Нетни въглехидрати: 3 г; Мазнини 70% / Протеини 28% / Въглехидрати 2%

На книжния пазар от 26 март 2019 г.
Превод: Цветелина Лакова
Обем: 224 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1882-9
Корична цена: 14,95 лв.