Свободно време

Странни неща, които тялото ви може да предскаже

Извън свръхестественото, в рамките на човешкото

09.05.2019г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Науката отдавна води спор с езотериката за това дали някои хора имат способности да предсказват събития или не, но едно е сигурно – човешкото тяло е надарено с несъзнателна способност да предвижда или по-скоро предусеща някои неща, които предстои да се случат. Кои са те и как се случва това?

Времето

Болки в ставите, главоболие или промяна в настроението – всички тези промени, случващи се в тялото обикновено подсказват за промени и в атмосферното налягане, само че много хора не им обръщат внимание или го отдават на други причини.

За какви опасни състояния подсказва влошеното обоняние?

Появата на тези болки се корени във факта, че в повечето тъкани на човешкото тяло се съдържа определено количество вода. При промени в атмосферното налягане водата в тялото също търпи промени, заради което се чувстваме по различен начин.

Опасност

Много хора могат да усетят кога наближава някаква опасност. Това е подсъзнателна способност на нервната система да „пусне“ режим на готовност, за да запази тялото. Това е вид вътрешна аларма, която много хора имат, но на която не всеки обръща внимание.

Дали някой е „подходящият“ или не

Това вътрешно усещане невинаги е правилно, но все пак също може да се причисли към така наречените вътрешни способности на мозъка да определя човек или ситуация като подходящи или опасни.

Наближаващи бъдещи събития

Може да нямате същински екстрасенски способности да „видите“ бъдещето, но можете да го усетите. Това показва изследване от 2017 година, публикувано в списание Nature Communications, което констатира, че човешкият мозък е в състояние постоянно да предвижда и предугажда бъдещи събития според настоящата ситуация. Тази негова функция е необходима на тялото, за да може да се приспособи към новите ситуации, които му предстоят.

Наближаването на пролетта

Нима сенната хрема и проявите на различни пролетни алергии не са знак от тялото ви да се предпазите? Разбира се, че са. Още преди да усетим и осъзнаем наближаващата промяна във времето и сезона, нашето тяло започва да се подготвя за него.

Смърт

Изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine през 2019 година показва, че има връзка между влошеното обоняние и наближаващата смърт. Учени от Университета в Мичигън анализирали повече от 2000 възрастни между 71 и 82 години. Те били помолени да определят 12 познати миризми, като канела, бензин, пушек.

15 признака, че сте свръхчувствителна личност

Изследователите проследили участниците в изследването в следващите 13 години и открили, че онези, които имали влошено обоняние имали с до 46% по-висок риск от смърт в рамките на следващите 10 години. Така учените заключили, че с наближаването на смъртта тялото губи способността си да усеща наситени миризми.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
iavno sme suzdadeni s dosta vuzmojnosti , no ot stresirania na4in na jivot ne obru6tame vnimanie na tova koeto sme po priroda i kak reagirame na ejednevnite predizvikatelstva okolo nas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар