Свободно време

Как да заличим неприятните белези

Белезите сериозно понижават самочувствието ни

17.05.2019г. / 08 18ч.
Аз жената
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Белезите от операции, травми, изгаряния, както и други нарушения на целостта на кожата са повод за притеснения у много хора. Понякога те се превръщат в сериозен естетичен проблем, водещ до понижаване на самочувствието и качеството им на живот. Съществуват различни методи за премахване на белези – пластични операции, лазерни процедури, инжектиране на колаген, лекарствени продукти.

Медицинските препарати, които реално подпомагат заличаването и превенцията на белезите, бяха основна тема на провелия се преди дни семинар в МБАЛ „СВ. София“. Участници в него бяха д-р Янчо Делчев, гинеколог (завеждащ АГ отделение в МБАЛ „Доверие“), д-р Виолин Петров, пластичен хирург (УМБАЛ „Александровска“, ВиА “ Медика“) и д-р Пепа Георгиева, дерматолог (МБАЛ „Св. София“). Модератор на събитието бе Иван Стоев от Global Aesthetics.

Пред журналисти тримата специалисти споделиха своя опит при третирането на хипертрофични и келоидни белези с препарата Kelo-Cote, който е на първо място сред медицинските изделия, успешно заличаващи упорити белези по лицето и тялото.

Д-р Янчо Делчев обърна особено внимание на това каква интервенция трябва да извърши хирургът, за да се постигне бързо възстановяване след операцията и белегът да бъде с минимални размери.

Добро адаптиране на срещуположните участъци на кожата, естетичен шев, използване на резорбируем конец и не на последно място по важност – минимален разрез, са ключовите изисквания за бързото зарастване на раната. Именно така се избягват и неприятните последици, свързани с белезите.“ – каза гинекологът и отбеляза, че гелът се използва за заличаване на белези след отворена операция, ендоскопска хирургия и цезарово сечение.

Факторите, влияещи негативно върху лечението на белезите, могат да са анатомични (разтягане на кожата), генетични (променена клетъчна функция), външни (инфекция и хронично възпаление) и физични (прекомерна дехидратация на кожата). Д-р Пепа Георгиева сподели, че дори и при наличие на тези фактори гелът има пълен потенциал и възможности да заличи всякакъв вид белези. Съществуват клинични изследвания, които показват, че продуктът е ефективен при третиране на стари белези (до 2 години).

Силиконовият гел трябва да бъде нанасян всекидневно – сутрин и вечер, без втриване, на тънък слой върху раната. Присъствието му под дрехите не създава никакъв дискомфорт на пациента, защото самоизсъхва до 3-4 минути, оставя разреза „да диша“, като в същото време създава предпазни филтри върху него. Това прави продукта перфектен и в комбинация при лечение с лазерна терапия.

Д-р Виолин Петров отбеляза, че гелът може да се използва от момента на сваляне на конците и/или от отпадането на коричките от раневата повърхност, както за нови и зрели белези. Д-р Петров бе категоричен, че препаратът е най-ефективен, ако се прилага през първите от 2 до 6 месеца от появата на белега.

Коментирай
Свободно време