Ниската емоционална интелигентност не е проблем, който трябва да се подценява, тъй като има сериозно отражение върху социалния ни живот. Според някои експерти емоционалната интелигентност дори може да се окаже по-важна от коефициента на интелигентност в определянето на успеха в нашия живот.

Това е така, защото емоционалната интелигентност влияе на връзките ни с хората, на начина, по който общуваме и се разбираме с другите. Понякога именно заради ниската емоционална интелигентност може да срещате трудности в общуването с колеги, работодатели, приятели, членове на семейството. Проблемите в общуването могат да доведат до натрупване на напрежение, ескалация и дори сериозни конфликти в работата или в личния живот.

Как да разберете дали някой е с ниска емоционална интелигентност? Има някои основни признаци, които ще ви помогнат да разберете.

Не разбират как се чувстват другите

Хората с ниска емоционална интелигентност често пропускат да забележат чувствата на другите. Те сякаш не могат да разберат кога тяхната половинка в личния живот е ядосана или че колегите им са раздразнени от поведението им в работата. Чувствата на другите не ги докосват, не се впечатляват от тях, което е виден признак, че емоционалната им интелигентност не е висока.

>> 6-те емоционално най-интелигентни зодии <<

Мислят, че другите хора са прекалено чувствителни

Хората с по-ниска емоционална интелигентност често казват шеги в неподходящо време и когато другите реагират негативно, те не могат да проумеят защо. Мислят си дори, че другите явно са по-чувствителни, без да осъзнават, че те самите страдат от липса на сензитивност.

Срещат трудност да поддържат приятелство

Много рядко този тип личности могат да се похвалят с дългогодишни приятелства. Може да имат много познати и хора, с които да разменят няколко реплики, но не и приятелство в неговия класически и пълноценен смисъл. Близките приятелства предполагат взаимност, споделяне, показване на емоциите, съчувствие, емпатия, а тези качества са характерни за хора с висока емоционална интелигентност, не обратното.

>> 6 признака, че в детството сте били емоционално пренебрегвани <<

Отказват да изслушат чуждото мнение

Един от характерните признаци е, че този тип хора са убедени винаги в своята правота и за тях чуждото мнение рядко има значение. Дори отказват да изслушат позицията на другите, тъй като за тях тя е безсмислена. Характерно за тях е, че са особено критични и дори жестоки към чувствата на другите и не се притесняват, че с пренебрежението си ще ги наранят.

>> Знаци, че се срещате с емоционално интелигентна личност <<

Не умеят да се справят с по-емоционални ситуации

Това е сред най-видимите признаци, че човекът срещу вас е с ниска емоционална интелигентност. Те не умеят да реагират адекватно в по-емоционални ситуации и за тях става трудно да се контролират в такива моменти. Дори е възможно да имат неочаквано за тях емоционално избухване именно поради неспособността да контролират емоциите си.