Семейство

6 признака, че в детството сте били емоционално пренебрегвани

Тези знаци издават травмите от детските години

06.03.2019г. / 15 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Голяма част от комплексите и ограниченията, които си налагаме в зряла възраст, водят своето начало от детството. Най-безгрижният период в живота ни или поне такъв би следвало да бъде, дава начало на много от бъдещите ни личностни проблеми, с които се сблъскваме. Понякога дори не осъзнаваме, че много от моделите, които следваме в живота, са кодирани именно в детските ни години. А друг път го осъзнаваме, но не съумяваме да коригираме поведението си.

Емоционалното пренебрегване в детството е една от болезнените теми, които влияят на живота ни, макар и отдавна да не сме вече деца. Това невидимо изживяване от детските години има силен ефект върху личността и я белязва сериозно. Понякога влиянието е толкова мощно, че може да се отрази на отношенията ни с близки, приятели, житейски партньори. Ако обаче можем да разкодираме някои от неговите проявления в живота ни, навярно бихме могли да си помогнем и да се опитаме да поправим някои от тях.

За някои от тези проявления сигурно сте си мислели, че вината е ваша. Според психолозите обаче това не е вярно. Нещата, които ни се случват в детството, както и липсата на някои важни процеси, променят емоционалното ни състояние и се отразяват дълбоко. Затова, ако смятате, че някои от тези признаци отговарят и за вас, вината не е ваша. Но разберете ли откъде идва причината за тях, проблемът може да бъде решен или поне да се опитате да го поправите.

Ще ви запознаем с 6-те най-често срещани признаци на емоционалното пренебрегване в детството, които се проявяват именно в зряла възраст.

1. Страх да сте зависими.

Едно нещо е стремежът към независимост и свобода, съвсем друго е обаче страхът да не сте зависими от друг човек или от нещо в живота си. Ако се чувствате неудобно да зависите от някого и изпитвате ужас от подобна ситуация, най-вероятно страдате от такъв страх.

2. Нереалистична представа за себе си.

Трудно ли ви е да определите възможностите си? Можете ли веднага да кажете какви са вашите силни и слаби страни? Какво харесвате и какво искате? Какви са най-важните неща за вас? Ако изпитвате трудност да отговорите на тези въпроси, това може да е знак, че не се познавате така добре, както би трябвало.

>> Майките на дъщери трябва да знаят това! <<

3. Липса на съчувствие към себе си, но изпитвате емпатия спрямо другите.

Друг характерен белег за емоционално пренебрегване в детска възраст е тоталното отсъствие на съчувствие към самите вас. В същото време изпитвате състрадание към другите и то дори прекалено. Трудно ви е да споделяте и да говорите за проблемите си, но с готовност изслушвате чуждите тревоги и неволи.

>> Знаци, че се намирате в лична криза <<

4. Вина, срам, самообвинения.

Невероятната четворка – вина, срам, гняв и самообвинение. Тази комбинация, насочена към самите вас, е показател именно за нанесени емоционални травми в детството, белязали личността ви и до днес. Помислете какво е довело до тях, кога се появиха тези чувства, в кои моменти ги усещате най-силно? Направете си този личен и вътрешен анализ и може би ще успеете да промените някои от тези болезнени чувства.

>> Сънища, които не трябва да игнорирате <<

5. Чувствате се прокълнати/урочасани.

Носите със себе си вечното чувство, че нещо не е наред в живота, че нещо е сбъркано генерално. Че някаква мрачна магия тегне над вас и каквото и да направите, тя пречи на живота ви. Или се случва някакъв инцидент, дребен дори и вие веднага си мислите, че се случва заради вас. Че вие сте провокирали и привлекли негативна енергия. Мисълта, че нещо не е наред с вас ви тревожи често.

>> Зодиите, които стават най-добрите бащи <<

6. Изпитвате трудност да показвате и да управлявате емоциите си.

Трудно ли ви е да говорите за вашите проблеми? Когато сте разстроени изпитвате ли невъзможност да покажете тъгата си пред другите и преглъщате всяка болка, без да я изразите? Това е сред характерните белези на детство с емоционално пренебрегване. Отчитайте тези признаци и ако някои от тях са налице и във вашия живот, време е да адресирате проблемите си, да ги анализирате и да започнете да ги решавате. Добро начало е да извадите емоциите си на показ, да споделите с човек, когото чувствате близък. Всяка малка стъпка е крачка напред.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Вилина ( преди 3 години )
Много добра статия. Така е, всичко е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
titia ( преди 5 години )