Свободно време

Тревожни знаци, че пиете твърде много

Алкохолът може да се окаже в повече без да си давате сметка

09.07.2019г. / 12 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-отпускащо и приятно от чаша любимо питие след работа. Много хора обичат да разпускат по този начин, но съществуват рискове от прекрачване на границата. С повишаване на стреса в ежедневието, с проблемите вкъщи, с неуспехите в личен или професионален план човек губи представа за разумната консумация на алкохол и рискува да навлезе в нездравословна територия.

С какво никога да не смесвате алкохола?>>>

Невинаги си даваме сметка, че сме започнали да пием повече от нормалното. Не става въпрос за злоупотреба или алкохолизъм, а за консумация на повече от допустимото количество, което се счита около 1-2 чаши алкохол. Количество, по-голямо от това, може да окаже наистина вредни влияния върху здравето и организма. Тези влияния имат своите външни проявления. Кои са те?

Забравили сте какво е да изпиете само едно питие

Ако вече дотолкова сте свикнали с консумацията на алкохол, че рядко ви се случва да изпиете само едно питие, а са ви нужни второ и трето, може би имате известен проблем. Това определено не се отразява добре на здравето в дългосрочен план и може да окаже нездравословен ефект върху различни органи и системи без първоначално проявление.

За здравословна консумация на алкохол лекарите считат една, максимум две чаши алкохол и то не всеки ден.

Алкохолната ви толерантност се е повишила

Ако преди сте се опиянявали от по-малко количество алкохол, а вече не е така, значи толерантността на организма ви се е повишила, тоест започнали сте да свиквате с алкохола, което не е добър знак.

Паметта ви страда

Алкохолът оказва влияние върху паметта, нейната услужливост и бързина. Ако от известно време пийвате повече от допустимото или просто консумирате алкохол ежедневно, паметта ви може да се окаже с известни „бели петна“ и то за събития, които не са се случили толкова отдавна.

Сънят ви е нарушен

Ако сте започнали да не можете да спите през цялата нощ, а се будите по средата на съня си без повод, има вероятност алкохолът да е в основата. Той се намесва в циркадния ритъм и нарушава REM съня, тоест фазата на най-дълбок сън, която е съществена за здравето на целия организъм.

Свързани статии

Имате проблеми в съсредоточаването

Можете да имате махмурлук дори след не чак толкова тежък запой с приятели. Когато това се превърне в традиция, паметта и способността на мозъка да се съсредоточава, отслабват.

6 начина, по които алкохолът вреди на здравето ви>>>

Наддавате тегло

Чудите се защо сте напълнели, след като не сте променили начина си на хранене? Алкохолът, който консумирате, е калоричен и добавя празни калории към хранителния ви режим. Той може да предизвика покачване на теглото без да се усетите.

Близките ви са забелязали алкохолните ви навици

Ако на хората около вас е започнало да им прави впечатление, че пиете повече от нормалното и са ви го споделили, значи вероятно е така. Вслушайте се в техните съвети, ако все още не сте си дали сметка за опасния си навик.

Коментирай