Свободно време

5 виновника за стреса на работното място

Токсична работна среда

20.08.2019г. / 14 06ч.
Аз жената
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Ако чумата е била заболяването-епидемия на 14 век, то стресът е “бичът” за здравето на човечеството през 21 век. В днешно време изпадаме в повече стресови ситуации, отколкото когато и да било в историята на човечеството. Макар “стрес” да е абстрактно понятие, което касае психиката ни, той се отразява съвсем неабстрактно и на физическото ни състояние. Той води до редица проблеми и заболявания като високо кръвно налягане, безсъние, депресия и дори бърнаут.
 
Ако и вие не знаете как да се справите с изтощението при балансирането на различни задачи, заповядайте на Кариерен Кошер 2019, за да чуете повече по тази тема, както и още много вдъхновяващи лекции. Кариерен Кошер е най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина. Не пропускайте да се регистрирате още сега.

Ето и кои са петте топпричинители на стрес в работна среда и как да се справите с тях, за да предпазите нервната си система от излишно напрежение:
 
Токсична работна среда
 
Един от топвиновниците за напрежение у служителите е така наречената токсична работна среда. Това е събирателен термин за колеги и атмосфера на работното място, които се отразяват негативно върху работния процес и/или състоянието на служителите. Токсичните колеги може дори да не упражняват явен и открит тормоз към останалите. Токсичността им може да се изразява дори само в шеги и нападки, които обаче да са силно обидни за някого и да го дискриминират. Атмосферата на работа често е отровена и от клюки и интриги, които имат за цел да злепоставят някого. Негативната комуникация и липсата на обратна връзка за свършената работа също допринася за токсичния “въздух” на работното място. За да се почувствате по-добре в такава среда, е необходимо да се обградите с хора, които мислят и чувстват като вас. Това би бил един своеобразен “щит” от токсичната среда.
 
Несигурност за работната позиция
 
Друг причинител на стрес в работна среда е несигурността за работната позиция, на която се намирате. Това може да се изразява както в опасността от загуба на работата, съкращаване на позицията, така и в липсата на възможност за развитие или дори нивото на заплащане. Постоянната несигурност за утрешния работен ден може да се дължи на обективни причини като срочен трудов договор, договор с изпитателен срок или договор за сезонна работа. Но несигурността може да е причинена и от спецификите на конкретното работно място. Такива причинители на стрес могат да са условия, при които, ако печалбата на компанията падне под определени нива, това да води до съкращаване на работни позиции. В такъв случай служителят е под постоянен стрес дали ще има достатъчно “оборот” в компанията, за да има и той/тя сигурна работа. За да излезете от тази стресираща ситуация, можете да подсигурите бъдещето си като се оглеждате и за други работни позиции, както и като давате максимума от себе си в настоящата компания.
 
Извънредни часове труд
 
Един от най-често срещаните причинители на стрес на работното място в днешно време са добре познатите извънредни часове труд. Все по-често и на все повече работни места се случва служителите да работят извънредни часове. Това се случва или защото самата работна позиция го изисква, или защото служителят сам си налага да работи повече, без да се замисля за дългосрочните негативни последици от извънредния труд. А те са свързани отново с физическото му здраве, защото организмът не е машина като компютъра и има нужда от определен брой часове почивка и покой. Друг проблем на извънредния труд в България е, че в много случаи той остава неплатен, макар в законодателството изрично да е уредено, че се заплаща по определен начин. Един от начините за справяне с този причинител на стрес е да се опитате да организирате времето си на работното място по по-ефективен начин, за да не се налага да стоите извънредно. Друга възможност е да приоритизирате дейностите, които са изключително важни за конкретния ден, а всичко, което не е толкова спешно, би могло да изчака.
 
Кратки срокове
 
Стресът на работното място до голяма степен се причинява и от кратките срокове за изпълнение на задачите. В някои от случаите такива срокове може да се окажат дори нереалистични за изпълнение. Понякога тези срокове са поставени от клиента, а друг път - от самия работодател. И в двата случая кратките срокове водят до изключително високи нива на напрегнатост у подложените на стрес служители. В днешно време почти няма индустрия или сектор, който да не е ориентиран към определени крайни срокове. Затова е важно да знаете как да се справяте с такива напрегнати ситуации. Един от начините отново е добрата приоритизация на работните ангажименти. Добре е да “изчистите” бюрото си от всичко, което не е с голям и спешен приоритет. На следващо място си изгответе план за действие стъпка по стъпка и го следвайте. Ако пък видите, че изоставате от плана, потърсете помощ навреме. Така вие ще ръководите ситуацията, а не тя вас.
 
Проблеми с ръководството
 
Един от основните причинители на високите нива на стрес на работното място си остава “шефът” или така нареченото ръководство. Тук стресът може да дойде по различни линии. От една страна, ръководителят ви може да е твърде взискателен и да е практически невъзможно да достигнете високата му летва. От друга страна, може да се окаже, че ръководството е твърде слабо и неориентирано, да липсва посока в работата. В първия случай служителите се чувстват недооценени и това води до намаляване на тяхното самочувствие в работата. Във втория случай липсата на достатъчна подкрепа от ръководството води до усещане за липса на посока в работата, така сякаш корабът няма капитан. За да се справите с проблемите с ръководството, имате също няколко варианта на стратегии за справяне със стреса. Един от тях е да поемете инициативата и да вземете нещата в свои ръце, което със сигурност ще бъде оценено от колегите, които се чувстват като вас.

Коментирай