Свободно време

Мария Халачева: Успехът зависи от поставените цели и личните умения

Как една жена предприемач успява в България

27.08.2019г. / 15 56ч.
Михаела Лазарова
Мария Халачева. Снимка: Христо Иванов Иванов/Heaven Studio

Мария Халачева. Снимка: Христо Иванов Иванов/Heaven Studio

„Ако жените не съществуваха, всичките пари в света щяха да загубят всякакъв смисъл.“ – Аристотел Онасис

Мъдра мисъл, която всеки може да тълкува по различен начин, но когато говорим за бизнес, успехи, конкуренция, идеи, пари, дамите заслужават респект. 

Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ви срещаме с една изключително интересна жена. Тя е предприемач, твори красиви детски бутикови дрехи и се казва Мария Халачева.  

Преминала е курсове по скулптура, плетене на една кука, курсове за ръчна бродерия, шев и кройка, които имат практическо приложение в работата ѝ. Прекрасната си фигура дължи на своето дългогодишно хоби – латиноамериканските танци. Познанията ѝ по английски и испански език, ѝ помагат в бизнес комуникацията.

Следващите редове не само ще ви вдъхновят, но ще ви напомнят, че една жена би могла да постига успехи в работата си, но и да намери начин и да създаде прекрасно семейство, така че личният живот и бизнеса да не си пречат. 

Кога и как решихте да стартирате свой бизнес? 

Реших да стартирам своя бизнес  през 2014 година. Тогава бях на 30 и прецених, че след всичките години на обучение и практика в сферата на пластичните и изящни изкуства, съм готова да поема самостоятелно в нова за мен посока.

Защо се насочихте към модата?

При мен се получи съвсем естествено. От малка посещавам курсове по рисуване. След отлична подготовка бях приета в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства - единствената по рода си на Балканите. С помощта и препоръки от страна на майка ми и моите преподаватели, поех по пътя към модата.  След което продължих обучението си в НБУ департамент "Дизайн".

                                        Снимка: Христо Иванов Иванов/Heaven Studio 

Колко трудно е жена в България да бъде предприемач като вас?  

Да бъдеш жена предприемач е истинско предизвикателство! Аз определено обичам предизвикателствата. Освен, че сме способни да вършим много неща наведнъж, жените сме по - интуитивни от мъжете и съответно по-чувствителни към нюансите в бизнеса.

Ние сме по - търпеливи и по - склонни да споделяме знания помежду си. Може да се каже, че по-състрадателната природа на жените повече мотивира служителите и привлича повече клиенти.

Имало ли е моменти, в които сте искала да се откажете от своята идея?

Имала съм много трудни моменти, но не ми е минавала идеята да се откажа.

Кои според вас са грешките, които лесно могат да бъдат допуснати при започването на собствен бизнес? 

Грешката, която лесно може да бъде допусната е една вътрешна неорганизираност. Хората черпят идеи и мотивация бързо, но за жалост, много от тях искат нещата да станат на мига, нямат търпение. Не искат да чуват за периоди от 4 или повече години, но бизнесът не е лотария, в която губиш или печелиш на момента. Той изисква време и пълна отдаденост.

Следващата огромна грешка, която се допуска е, че се вслушваме във всеки "доброжелател". Моят съвет е - спрете да слушате съветите на неуспешни хора, които никога не са правили това, за което ви дават съвети! Както и такива, които се оправдават с бедността на населението, с икономическата ситуация в страната и т.н.

Следващата, може би най-голяма грешка е пълната липса на предварително изготвен бизнес план.

                                          Снимка: Христо Иванов Иванов/Heaven Studio 

В модния бизнес, както във всеки друг бранш, се изискват добри идеи, да подхранваме постоянно въображението си. Вие как успявате, каква е вашата формула, която ви държи будна за нови и добри идеи? 

Децата, подкрепата от любимите хора и работата - самият работен процес са двигатели на мотивацията и вдъхновението при мен.

Моята формула се състои от четири практически стъпки:

1.Проектиране на работата;

2.Определяне на цел;

3.Подходяща комуникация;

4.Възнаграждение и признание.

Какви качества трябва да притежава една жена, за да бъде успешна в своята бизнес сфера? 

Успехът зависи от поставените цели и личните умения. За да прави бизнес или да бъде успешен търговец, една жена трябва да има силна интуиция, мотивация, хъс, самодисциплина, отдаденост, гъвкавост и отлични комуникативни способности. Аз поддържам съзнанието си позитивно настроено! Визуализирам целите си, изживявам емоцията, която бих изпитала, когато се случат.

Според вас, жените предприемачи в България подценени ли са? 

Да, определено ние жените сме подценени. Въпреки, че обществото ни е съгласно, че жените са по-добра опция. Може би това се дължи на клишираната фраза "Мъжете и жените са равни, но не и равнопоставени".

Има ли успешни жени в световния бизнес, които ви вдъхновяват? 

Да, от които мотивиращи личности са вдъхновителката за революционните промени Коко Шанел, най-уважаваната и влиятелна телевизионна водеща Опра Уинфри, и кънтри легендата Доли Партън.

                                          Снимка: Христо Иванов Иванов/Heaven Studio 

Въпреки че бизнесът ви е в детската бутикова мода, какъв трябва да стайлингът на жената предприемач? 

Личният стил на една дама винаги трябва да бъде подобаващ. Жената трябва да бъде смела в съчетанията си и да се съобразява със съответната среда.


                                

Какъв е вашият стил? 

Моят стил е спортно - елегантен. Напълно отговарящ на характера ми. 

                                                   Снимка: Христо Иванов Иванов

Освен предприемач, вие сте майка, съпруга. Как преминава един ваш ден? 

Денят ми започва с двойна доза усмивки и горещо кафе (също двойна доза). Всички вкъщи ставаме рано и се захващаме със задълженията си. Работният ден за мен започва точно в 8:00 часа и минава изпълнен с динамика. Отговарям на куп запитвания, приемане и изпълнение на поръчки и още куп вътрешни организации.

Тъй като съм майка и съпруга, имам огромното удоволствие да се грижа и за тях. Обожавам да отделям време и да обгрижвам любимите хора, като винаги приготвям вкусна вечеря съпроводена с разговори за изминалия ден. Следващата част от деня ми е любима! В късните часове на вечерта, тренирам в зала за танци, които ме поддържат в отлично физическо и психично здраве. Моите откраднати 2-3 часа разтоварване. 

Как успявате да балансирате между професионалния и личен живот?

С времето се научих да съчетавам успешно професионалния и личен живот, като направих някои промени поведението и нагласата си:

– Освободих си повече време, като престанах да бързам (типичен мой недостатък);

– Съсредоточавам се върху наистина важните неща;

– Опростявам си живота, вместо да го усложнявам;

– Живея живота си така, както аз искам, а не както другите искат;

– Освобождавам се от ненужни вещи и хора;

– Отделям по 2 часа на ден за мои любими занимания;

– Научих се да казвам "НЕ";

- Погледнах по нов начин на парите, за да не преувеличавам тяхното значение.

Какво обичате да правите в свободното си време? 

Основните неща, които обичам да правя в свободното си време са да готвя, да тренирам, да се забавлявам с децата и да се срещам с приятели.

Вашето послание към читателките на Az-jenata.bg 

Скъпи дами, бъдете като дантелата - един истински моден хамелеон... Предизвиквайте със своя чар и бъдете смели в съчетанията!

Коментирай