Свободно време

Виктор Борисов: Работата на репортерите е да дадат отговор на въпроса „Защо?“

Извънредните емисии са най-големият адреналин за журналиста на Bulgaria ON AIR

27.09.2019г. / 15 03ч.
Аз жената
Виктор Борисов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Виктор Борисов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки ден те ни информират от малкия екран за най-важните новини и имат отговорния ангажимент да съберат, отсеят и представят на хората информацията по най-обективния и задълбочен начин – това е нелеката задача на всеки един репортер. Какво стои зад създаването на репортаж по най-горещата тема от деня, има ли почивен ден за журналистиката и кой е най-важният въпрос, на който репортерите трябва да търсят отговор – по тези и още теми Az-jenata.bg потърси мнението на едно от лицата на Bulgaria ON AIR, който сме свикнали да ни информира директно от мястото на събитието – репортера Виктор Борисов.

Виктор е от журналистите, които следят събитията по всяко време на денонощието. Близките и приятелите му се шегуват с него, че е репортер 24/7. Бил е във всяка точка на страната, отразявайки много извънредни събития, природни бедствия. Миналата зима, докато показва на зрителите от първо лице бедственото положение в Смолян, Виктор и екипът на Новините ON AIR се оказват … бедстващи. Насред 2-метрови преспи, в подножието на обсерваторията в Рожен, техническа повреда в колата налага „Гражданска защита“ да се притече на помощ на телевизионния екип.

Не знам какъв късмет имам, но всяка моя командировка се превръща в малко приключение“, казва Виктор. Неведнъж се е случвало репортерът да замине командировка в един град, а на следващия ден история от друг град да наложи неговото спешно заминаване в коренно различна част на страната. Признава, че рекордът му, може би, е когато в рамките на един ден се включва от три различни града в България.

Казва, че най-важното в журналистиката е обективността и балансът, а репортерите трябва да са етични и винаги да търсят причината защо нещо се е случило. „Днес социалните мрежи могат да дадат бърз отговор какво и къде се случва. Нашата работа е да дадем отговор на въпроса „Защо?“. Освен че търси отговор на този въпрос, Виктор се стреми материалите му да дават допълнителна информация, която да обогати зрителя. А историите, които се стреми да разказва, са тези, в които човешките ценности са главен герой. „Искам да показвам свят, в който меркантилността не е водеща“.

Признава, че страстта му са извънредните ситуации, които обаче рядко са с положителен заряд. „Извънредните новинарски емисии носят най-големия адреналин. Винаги има тръпка. Мисля, че ако изчезне, това ще е моментът, в който ще трябва да сменя професията“, казва репортерът. Според него именно извънредните ситуации са лакмус за професионализма на журналистите.

Преди да избере журналистиката за своя професия и призвание, Виктор избира телевизията. Да работи в телевизията и да гледа „как се случват нещата“ отвътре, зад малкия екран, винаги е било негова мечта. Затова той започва да проучва как може да я сбъдне и така решава да следва „Журналистика“.

Още като ученик Виктор навлиза в света на медиите. Няколко години работи в младежкото предаване „Тийн зона“ в БНР – Благоевград, а след това продължава като седмичен коментатор в друго предаване. Като студент започва работа в една от големите информационни агенции в страната, а след това попада на обява за репортер в телевизионно предаване. „Нямаше никакви подробности – за какво е предаването, в коя медия, нищо. Но кандидатствах и ме одобриха“. След няколко месеца Виктор става репортер в новините. Както всеки отдаден на професията и той си спомня първия си репортаж. В началото на летния сезон прави материал за липсата на градски чешми в София. „Докато озвучавах репортажа, гласът ми трепереше. Толкова се вълнувах, че дори 4-те години в радиото нямаха никакво значение“.

Другата му страст, освен телевизията, са киното и литературата. Интереса му привличат филмите, съчетали исторически факти и художествена измислица. „Обичам да чета биографии на хора, които са постигнали много в живота си. Често тези хора са тръгнали от нищо или от свое хоби, но са създали нещо голямо“, казва Виктор.

Коментирай