Свободно време

Любопитни факти, от които ще ви стане хубаво

И ще се усмихнете

05.10.2019г. / 14 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Светът ни е голям и шарен, всеки ден се случват невероятни неща. За някои чуваме и разбираме, за други – не. За да направим деня ви малко по-ведър, а и с надежда да ви усмихнем, ще ви запознаем с няколко любопитни факта от цял свят, които доказват, че доброто съществува и е в нас, стига да го пожелаем.

  • В селище в Индия засаждат дърво всеки път, щом се роди момиче. Когато водачът на Piplantri, малко селище в Раджастан, Индия, загубва 16-годишната си дъщеря през 2006-а година, той решава да превърне скръбта си в нещо красиво. В стремежа си да бъде сигурен, че всяко новородено момиченце ще бъде обичано и ценено (тъй като в много култури дъщерите не са така ценени както синовете), той създава инициатива, която има за цел да посади дърво всеки път, щом се роди момиче в селището, пише The Guardian. Родителите на бебето също така са задължени да подпишат легален документ, с който потвърждават, че дъщеря им ще получи образование и няма да бъде омъжена преди да навърши пълнолетие. До 2018 г. дърветата, които са посадени, са 350 000.
  • Актьорите, които озвучават Мики и Мини Маус са женени в истинския живот.
    Мики Маус и Мини Маус са сред най-обичаните герои в цял свят. Но се оказва, че и зад кулисите има сладка история, а именно, че Уейн Олуайн, мъжът, който озвучава Мики Маус, се влюбва и се жени за Ръси Тейлър, която озвучава Мини.

  • Мъжът, създал ваксината срещу полиомиелит можеше да е милиардер, ако я беше патентовал.

Когато Джонас Солк създава ваксината, е могъл да я патентова и да се радва на състояние от 7 милиарда долара, според „Форбс“. Вместо това обаче той не я патентова по личен избор. През 1955-а година в интервю за CBS на въпрос към учения кой притежава правата за ваксината, той отговаря: „Ами, хората, според мен. Няма патент. Бихте ли патентовали слънцето?““.

  • Хората, които са доброволци, живеят по-дълго. Да дарявате времето или парите си не само може да помогне на другите хора, но също и на вас самите. Изследване от 2011-а година на Университета в Мичиган открива, че хората, които са доброволци и отдават времето или парите си безвъзмездно за някаква кауза, живеят по-дълго от тези, които не го правят изобщо.
  • Съществува дума на португалски за страстната игра с косата на някой човек. Всеки, който обича да си играе или да прокарва пръсти през косата на любимия си човек трябва да знае думата „cafune“, португалският термин за „акта на грижа или нежно прокарване на пръсти през косата на любим човек“ в Бразилия.
  • В Швеция дарителите на кръв получават есемес, когато тяхното дарение е било използвано. Да дариш кръв е един не сложен, но много ценен и милосърден жест, който спасява животи всеки ден. А в Швеция хората, които са го направили, биват уведомявани чрез съобщение, когато тяхната кръв е била използвана в опит да се спаси човешки живот.
  • Делфините си дават име един на друг. Не е изненада твърдението, че делфините са изключително интелигентни животни, това е отдавна известен факт. Но знаехте ли, че те са толкова умни, че дори се разпознават един друг като си дават имена? Делфините се „кръщават“ един друг посредством специфични свиркания, които са определени за всеки един и ги използват, за да се свързват и като сигнализация.

  • Гледането на снимка на любим човек може да облекчи болка. Проучване от 2010-а година, публикувано в списание „PLOS One“, открива, че взирането в снимка на обичан от нас човек може да помогне да се облекчи болката с до 40%.
  • И гледането на снимки на сладки животинки може да ви направи по-продуктивни. Изследване от 2012-а година, публикувано отново в журнала „Plos One“, показва, че не само се чувстваме по-добре, когато разглеждаме снимки на сладки и мили животинки, но и това действие ни помага да сме по-продуктивни в работата.
  • Най-мъничкото оцеляло бебенце в света се е родило с тегло, колкото една ябълка. Най-мъничкото бебенце, раждало се до този момент е Сейби от Сан Диего, която се ражда в 23-а гестационна седмица през декември 2018 г. Бебенцето се ражда едва 243 грама, колкото е теглото на една средно голяма ябълка. С толкова малко тегло лекарите са имали сериозни съмнения, че детенцето ще оцелее, но то съумява, благодарение на медицинските грижи и през май месец 2019 г. Сейби е изписана от болницата и се прибира у дома с тегло от 2,540 кг.
  • Видрите се държат за лапите, докато спят, за да не се отдалечат една от друга. Морските видри обикновено се държат една за друга, докато спят, което често им се случва, докато се носят във водата, и за да не се изгубят, спят, хванати за предните лапи.

  • Съществува дума за момента, в който очакваш някого да се прибере. Очакването невинаги е нещо, с което се справяме леко, особено, когато очакваме да пристигне някой човек. За това чувство и състояние инуитите използват специалната дума „iktsuarpok“, която за тях означава точно това – нетърпението и очакването да посрещнеш пристигащ човек.

Снимки: istock; Reuters.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати