Свободно време

Причини да осиновите куче от приют, вместо да купувате

По-хуманният вариант

24.10.2019г. / 12 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте решили да си вземете куче, помислете дали да купувате или да осиновите. Можете да спасите някоя невинна душа в нужда, която ще се радва да ви обича безрезервно. Изоставените кучета в приютите чакат своите стопани, които да ги обгрижват и обичат. Преди да се насочите към зоомагазина, откъдето да си купите кученце, помислете дали да не смените посоката. Ето и няколко добри причини да си осиновите куче от приют.

5 породи кучета, подходящи за семейства с деца

Ще проявите състрадание

Преди всичко трябва да се държим като хора и да помагаме на нуждаещите се. Самотните и изоставени животни са именно такива. Ще направите добро, ще дадете пример, а и вие сами ще се почувствате по-добре, ако осиновите куче от приют.

Ще получите по-задълбочена информация за кучето

Всяко куче в приют има история, с която подробно ще ви запознаят на място. Така ще добиете представа за това какво е преживяло животното, какви хранителни навици има, какво обича да прави, има ли негативни страни от характера и как да се справите с тях. Така ще ви е много по-лесно да прецените дали това куче пасва на вашия темперамент и начин на живот.

Няма да се притеснявате за ваксини и кастрация

Кучетата в приют обикновено задължително преминават през имунизации и кастрация. Това ще ви спести разходи и ангажименти.

Ще спасите живот

Ако вземете изоставено куче, със сигурност ще спасите живота му, като му върнете желанието за живот и блясъка в очите. Немалко са примерите, които доказват, че кучетата имат психика и осъзнават положението си. Затова и видимо изглеждат щастливи, когато имат семейство. Ще се убедите сами.

Защо кучето ви прави по-здрави?

Ще откриете куче, което пасва идеално на нуждите ви

Когато отидете в приют за кучета, там ще получите подробна информация за характера и нрава на кучето, за неговите навици или липсата на такива, за предпочитанията му към децата или пък не. Цялата тази информация, а и още, ще ви помогне да подберете най-идеалното куче за вашето семейство.

Ще спестите пари

Наред с всички емоционални и нравствени ползи, които осиновяването на животно в беда има, немалък плюс за това е и спестяването на пари. Породистите кучета, продавани в зоомагазините, струват доста пари. Ако си вземете куче от приют няма да ви се налага да плащате прескъпо, а ще получите същата доза любов.

Кои кучета са подходящи за отглеждане в апартамент (галерия)

Кучето, което ще изберете, вероятно вече е социализирано и обучено

Сред изоставените кучета, отглеждани в приюти, не живеят само расли на улицата животни. Има и немалко такива, които са добре обучени, социализирани, с изградени навици и добър характер. Това е доста голяма привилегия, защото няма да ви се налага тепърва да обучавате кучето на всички тези навици.

Коментирай