Свободно време

Гурме на една крачка от теб

Как да се насладим на истинска италианска гурме вечер

29.10.2019г. / 07 36ч.
Аз жената
Гурме на една крачка от теб

Забързаният модерен свят ни кара да търсим нови и нови граници и да желаем да опознаваме най-различни региони от света чрез едно от най-изразителните изкуства – кулинарията. Разбира се, че за да я наречем гурме, нашата трапеза трябва да бъде изискана и стилово издържана. Но истинското гурме приключение в кухнята можем да изпитаме само благодарение на храните, които имат собствен характер и носят в себе си не просто прехрана, история, преживяване и наслада за сетивата. Има ли гурмето родна страна и трябва ли да я посетим, за да се докоснем до кулинарните ѝ изкушения?

Цялата италианска и въобще средиземноморската кухня са широко възприемани като гурме сами по себе си. Това обаче не се дължи на някаква скъпарска претенция, дори напротив. Ключът за това се крие в богатото разнообразие на продукти в този регион, включително морски дарове, екзотични плодове и зеленчуци и превъзходни сортове грозде, пренесени от различните народи, които са обикаляли тези земи – маври, финикийци, византийци, римляни и много други.

Ако сте решили, например, да си организирате една италианска гурме вечер в уюта на своя дом, можете да изненадате половинката или гостите си с традиционната салата капрезе, която се приготвя с някои сравнително достъпни на пръв поглед продукти: домати, моцарела, зехтин и босилек. За зехтина общо взето можем да сме спокойни, че ако похарчим възможно най-много пари за него според бюджета си, ще сме уцелили качествен екстра върджин вариант, макар че има и много добри масла и на достъпни цени, стига да имате една идея по-набито око. Но за моцарелата не бъдете толкова сигурни – далеч невинаги в нашенските магазини тя е скъпа, защото е добра. Обикновено просто се счита за по-екзотична стока. Най-добре е, ако имате възможността да изпробвате сиренето, преди да го закупите. Топчицата моцарела трябва да е еластична и добре хидратирана. При порязване с нож, би следвало на повърхността да се появят капчици саламура. И най-вече – добре е да е с произход Италия. Някои от най-добрите сортове на това сирене са биволската моцарела оволи, пълномаслена калабро моцарела.

Кухните на Швейцария и Алпите са събрали в себе си характеристиките на няколко различни кулинарни традиции – немска, италианска, френска. Храната и тук не се отличава с някаква особена претенциозност, но по света множество ястия от нея се възприемат като първокласни деликатеси заради своята уникалност и богатство на съставките. Швейцарците също като французите и италианците си имат собствени емблематични местни сирена груйер, ементал и апенцелер и обичат да похапват най-различни изкушения, направени от тях, като например фондю и раклет. Както и в Италия, и тук кухнята варира във всяка област на страната. Без да е превзета, швейцарската кулинария се е превърнала в апогей на световното майсторство и лежи в основите на съвременната фюжън кухня.

Швейцария е и родината на легендарното алкохолно питие абсент. Оригинално то е било на мода и се е употребявало широко сред бохемските кръгове в цяла Западна Европа в края на XIX и началото на ХХ век. Бил е любим на велики творци като майсторите на перото Оскар Уайлд, Шарл Бодлер и Ърнест Хемингуей, както и прочутия художник Винсент ван Гог. Всъщност този изключително силен зеленикав алкохол е изобретен в швейцарския кантон Ньошател, но през първите години на ХХ век започва масово движение, прокламиращо го за опасен и настояващо неговата забрана. Това се случва ефективно много скоро и в редица държави, в това число САЩ, Франция и… родината му Швейцария. Някои държави обаче не прокарват законова рамка, с която да се налага възбрана върху производството или употребата на абсент. Именно там през 90-те години на ХХ век, почти век по-късно, започва възраждането на напитката абсент.

Ако прекарвате почивката си в гр. Банско, ресторантите Леондардо и Фондю са само на една крачка разстояние, винаги готови да ви осигурят максимална доза гурме и отлично настроение.

Коментирай
Свободно време