Свободно време

Да избереш България пред работа в ООН – историята на Ивета Чернева

За силата на словото и възможността да бъдеш двигател на промяната, повече в „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR

05.12.2019г. / 13 09ч.
Михаела Лазарова
Да избереш България пред работа в ООН – историята на Ивета Чернева

Тази седмица „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR представя историята на една смела млада жена, която преди да навърши 30 години, изследва трафика на хора и пише книга за човешките права. Ивета Чернева е работила в 5 агенции и Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева, както и в университета Оксфорд, правила е поправки в американските закони за военната индустрия при работата си в Конгреса заедно с Барак Обама, докато е сенатор. Издава и учебник, по който се учи в Колумбийския университет в Ню Йорк.

След близо 20 години в чужбина, Ивета решава да се завърне у дома, където пише по наболели въпроси, свързани със свободата на словото и нарушаването на човешките права в България.

„С този опит, с това ниво, което съм придобила, в България ми е мястото. България е изключително интересна като политика“, казва Ивета. Казва, че у дома се събужда интелектуално. Чувства, че може да помогне на държавата да направи крачка напред по отношение на човешките права.

За пътя до САЩ, „спирките“ Холандия и Швейцария, за издаването на книга за модерната просия и за работата в американския Конгрес и Организацията на обединените нации отблизо – вижте в репортажа на Петя Кертикова.

Вижте ТУК всички епизоди на „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR.

Коментирай