Свободно време

Как да се предпазим при коледното онлайн пазаруване

Бъдете внимателни и се насладете на коледното пазаруване

17.12.2019г. / 07 33ч.
Мария Дуковска
Как да се предпазим при коледното онлайн пазаруване

Започва сезонът на топлите семейни мигове и щурите купони – времето, предназначено за споделяне с близките. Коледа е характерна и с милите изненади, скрити в лъскави опаковки и големи панделки. Но колкото и да ни е приятно да пазаруваме за любимите си хора, натовареността ни в този период е изключително голяма, опашките в магазините растат пропорционално на работата, която винаги е спешна. Няма проблем, разбира се, след като можем да получим всичко желано с натискането на един бутон.

Пазаруването онлайн е лесно и удобно, пълно с решения и избори, но този факт не остава незабелязан от измамниците. Те са изключително изобретателни в опитите си за злоупотреба с лични данни с цел финансово облагодетелстване и знаят много добре как да покрият следите си. Така че трябва да сте изключително внимателни, когато попълвате формуляри или заявки за онлайн покупки. Ако в сайта, от който пазарувате, забележите нещо съмнително, по-добре се откажете – много е вероятно съмненията Ви да са основателни. Никога не купувайте от онлайн търговец, който Ви изпраща оферта, която се отваря чрез линк от спам имейл, например.

За да Ви осигури нужната защита при пазаруването онлайн, ДЗИ разшири покритието на съществуващата си застраховка „Комфорт за дома“, като добави онлайн сигурността в основните ѝ параметри. Иновативното решение е създадено специално за физически лица и освен спор с онлайн търговец, допълнително покрива риск от кражба на самоличност и увреждане на онлайн репутацията ви.

ДЗИ ще Ви защити при спор с онлайн търговец, който е регистриран в България, както и куриерската или пощенска служба, отговорна за доставката на закупен продукт. Застрахователят ще Ви осигури правна помощ, ако продуктът е доставен счупен, дефектен или в непълна окомплектовка, както и в случай че не съответства на описанието на производителя, посочено във формуляра за поръчка. Също така се покриват и случаите на забавянето на доставката до 10 календарни дни след изтичане на срока, посочен от търговеца.

Но опасностите във виртуалното пространство не се крият само в онлайн покупките. Най-често срещани са случаите с разбиването на пароли и злоупотребата с лични профили и данни. Изборът на уникална и надеждна парола е едно от най-важните условия за Вашата защита, така че използвайте специални символи, а не лесни за отгатване думи, дати и номера. Сменяйте я регулярно и ползвайте различни пароли за различните сайтове. Хубаво е да избягвате незащитени мрежи и чужди устройства, както и да не допускате непознати хора до устройствата си, особено без надзор. Изключително важно е да инсталирате регулярно последните актуализации на всеки софтуер, да използвате антивирусна програма и да пазите най-важната си информация поне на две места, по възможност в облака.

Защото онлайн сигурността е най-вече въпрос на информираност. Бъдете внимателни и се насладете на коледното пазаруване!

Коментирай