За книгата

Кои модели на мислене и поведение ни помагат да посрещнем достойно изпитанията и да ги преодолеем? Ейми Морин си задава този въпрос не само като психотерапевт, но и като човек, претърпял няколко тежки загуби. Когато се сблъсква с поредната си лична трагедия, тя обмисля същността на психическата сила и формулира тринайсетте неща, които ни пречат да я развием.

В тази книга Ейми Морин описва лошите навици, които ни възпрепятстват да реализираме пълния си потенциал. Тя предлага подход за развиване на ментална сила, насочен към овладяване на мислите, емоциите и поведението. Благодарение на изпитаните съвети и интересните истории от практиката на авторката вие ще съумеете да придобиете навиците на психически силните хора. Подобно на тях, вие повече няма да се самосъжалявате или да мислите твърде много за миналото, няма да се страхувате от промяна или неуспех, нито ще се стремите да угаждате на всеки. С новопридобитата си увереност и целеустременост вие ще намерите своя път към щастието и успеха.

Книгата на Ейми Морин ще ви помогне да прекъснете цикъла от неуспехи и да заживеете така, както винаги сте искали. Има 13 революционни стратегии, с които да подобрите своята психическа устойчивост, да победите страховете си и да се превърнете в силния човек, който знаете, че може да бъдете.
Бизнес Инсайдър

Морин ни представя няколко ежедневни навика, които може би ви спират да постигнете най-доброто, на което сте способни... Тя иска да ви помогне да превърнете тези негативни модели в позитивни и може би трябва да ѝ позволите да го направи.
Космополитън

За авторката

Ейми Морин е лицензиран клиничен социален работник и психотерапевт. Тя е редовен сътрудник на Forbes, Inc., Psychology Today и Verywell. През 2013 г. статията ѝ „13 неща, които психически силните хора не правят“ се превръща в интернет сензация и е прочетена от над 50 милиона души. Тя става основа за едноименната ѝ книга, която е преведена на 33 езика и става международен бестселър.

Морин често гостува в различни медии, като Time, Good Morning America, Oprah.com, Business Insider, където споделя своя опит и полезни съвети. Лекцията ѝ в TEDx „Как да станеш психически силен“ (The Secret of Becoming Mentally Strong), е едно от най-популярните TEDx видеа за всички времена с повече от 9 милиона гледания.

5 истини за психическата сила

Има много подвеждаща информация и погрешни схващания за това какво означава да сме психически силни. Ето пет истини за умствената и емоционална уравновесеност, които Ейми Морин споделя в своята книга:

1. Да сте психически силни не означава да сте груби. Няма нужда да се превръщате в роботи или да изглеждате корави. Вместо това просто действайте в синхрон с ценностната си система.

2. Психическата сила не изисква от вас да пренебрегвате емоциите си. Когато увеличавате психическата си сила, вие не потискате емоциите си, а ги разбирате по-добре. Можете да анализирате как те оказват влияние върху мислите и поведението ви.

3. Да сте психически силни не означава да разчитате единствено на себе си. Когато приемате, че не знаете всички отговори, когато молите за помощ и когато признавате, че вярата ви в по-висша сила ви прави по-устойчиви, вие показвате, че имате желание да станете по-силни.

4. Да сте психически силни не означава да мислите положително. Крайно позитивните мисли могат да бъдат препятствие, колкото и крайно негативните. Психическата сила е в това да разсъждавате реалистично и рационално.

5. Психическата сила не е просто най-новата популярна тенденция в психологията. Също както светът на физическите упражнения е пълен с модерни диети и фитнес тенденции, сферата на психологията често изобилства от преходни идеи за това как да станете най-добрите хора. Психическата сила не е тенденция. От 60-те години на миналия век насам психологията помага на хората да се научат как да променят мисленето, чувствата и поведението си.

Откъс

До известна степен всички ние сме психически силни, но винаги може да се желае повече. Когато развивате психическа сила, вие започвате по-добре да контролирате емоциите и мислите си и запазвате позитивна нагласа въпреки обстоятелствата, в които се намирате.
Както някои могат да развиват физическа сила по-лесно, така други са по-силни психически. Има няколко фактора, които определят колко лесно развивате психическа сила:
* Генетика – гените играят роля за това дали сте повече или по-малко склонни към психични проблеми, като например разстройства на настроението;
* Черти на характера – на някои хора просто им е в природата да разсъждават по-трезво и да имат по-позитивна нагласа;
* Житейски опит – преживяванията ви оказват влияние върху това как възприемате себе си, другите и света като цяло.
Естествено, не можете да промените някои от тези фактори. Не можете да изтриете с гумичка травматичното си детство. Не можете да направите нищо, ако сте генетично предразположени към синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност. Това обаче не означава, че не можете да станете по-силни психически. Всеки има капацитета да подобри психическото си здраве...
За да разберете какво представлява психическата сила, трябва да осъзнаете как мислите, поведението и чувствата ви се преплитат и често участват заедно в създаването на низходящата спирала, онагледена в горния пример. Ето защо се нуждаем от тристранен подход, за да развием психическа сила:
1. Мисли – трябва да разпознаем нерационалните мисли и да ги заменим с по-реалистични.
2. Поведение – трябва да запазим позитивна нагласа въпреки обстоятелствата.
3. Емоции – трябва да контролираме емоциите си, за да не започнат да ни контролират те.
Постоянно чуваме „Мисли позитивно“. Но оптимизмът сам по себе си не е достатъчен, за да изявим най-доброто от себе си.
Лесно е да се чувстваме психически силни, когато всичко в живота ни върви добре, но понякога се появяват проблеми. Загуба на работата, природно бедствие, болест в семейството или смъртта на любим човек понякога са неизбежни. Когато сте психически силни, вие ще се справите с житейските предизвикателства по-лесно. Предимствата на това да увеличите психическата си сила включват:
* По-голяма устойчивост на стрес – психическата сила е полезна в ежедневието, не само по време на криза. Вие ще сте запознати с повече методи за по-ефикасно и по-ефективно справяне с проблемите и това може да намали нивото ви на стрес като цяло.
* По-голяма удовлетвореност от живота – с увеличаване на психическата ви сила вие ще станете и по-уверени в себе си. Поведението ви ще съответства на ценностната ви система, което ще ви донесе вътрешен мир и вие ще прозрете кое е наистина важно в живота.
* По-добри резултати – независимо дали целта ви е да станете по-добър родител, да повишите продуктивността си в офиса или да постигнете по-добри резултати в областта на спорта, когато увеличите психическата си сила, вие ще достигнете пълния си потенциал.

На книжния пазар от 21 януари 2020 г.
Превод: Марина Симеонова
Обем: 296 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1939-0
Корична цена: 17,95 лв.