Свободно време

Д-р Недев: На диагнозата рак не се гледа като на присъда, както се гледаше преди

„Пациентите живеят по-дълго, заслуга за това имат кардиолозите“, каза медикът в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

04.02.2020г. / 09 31ч.
Мария Дуковска
Д-р Недев: На диагнозата рак не се гледа като на присъда, както се гледаше преди

Годината започна с надежда, че науката е на прав път в това да открие лек за най-тежката болест на съвремието ни – рака. Британски учени съобщиха, че случайно са открили нов вид Т-клетка, която атакува и „изяжда“ раковите клетки.

Ежегодно у нас и по света хиляди повеждат битка с коварното заболяване. Медицината вече предлага помощ за много от тежките разновидности на проблема. Какво не достига, за да може човечеството да пребори рака?

Д-р Гемеджиев: Животът след рака не свършва, просто тръгва по различен път

„Много неща се случиха в онкологията в последните 10-15 години. Първото е, че пациентите живеят по-дълго, заслуга за това имат кардиолозите. Пациентите имат време да развият своя рак. Един от трима души ще развие рак в живота си. Може да диагностицираме рака много по-рано. На диагнозата рак не се гледа като на присъда, както се гледаше преди“, заяви в „България сутрин“ д-р Николай Недев, специалист по радиационна онкология и лъчетерапия.Той е на мнение, че хората в момента живеят най-добрите животи, които някога са имали. Специалистът посочи, че клетките ни не са еднакви, всеки е роден със собствения си набор от гени, които са различни. Някои хора са генетично предразположени към рака, твърди д-р Недев.

Това, което можем да направим, е да не пушим. Но не може да променим кой знае какво. Затова усилията отиват в ранното диагностициране на рака. Таргетната терапия не излекува всички. Не всички ракови болести имат ясно дефинирани таргети, но при всички случаи това е едно от големите постижения на съвременната медицина. Малък брой от химиотерапиите причиняват падане на косата“, разясни гостът на Bulgaria ON AIR.Д-р Недев се съгласи, че надеждата е част от онкологията. Но отбеляза, че целта в онкологията невинаги е пълното излекуване. Надеждата променя крайната си цел и пътя към нея, когато заболяването е в напреднал стадий.

6 начина да се погрижим за емоционалното си здраве

„Говорим за рака като триглава ламя, която напада човешкото тяло. Всъщност има около 200 и няколко глави – 30-40 вида рак и техните подразновидности. За всеки един от тези ракови болести подходът е различен, леченията са различни“, уточни медикът.

„Българският пациент не е необразован, напук на това, което се тиражира. Липсва ни организирана система, която да канализира образованието на пациентите и желанието им да открият рано рака. Имаме много хора с висок риск от рак на белите дробове“, каза още гостът в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.Д-р Недев е категоричен, че е необходима национална скринингова програма, каквато в момента нямаме. Скринингът е изследване на хора без симптоми. Туморните маркери не са особено добър скрининг, изтъкна той.

40 неща, за които да внимаваме след 40 години

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Коментирай
Свободно време