Свободно време

Историите ON AIR разказват за първите граждански протести срещу мръсния въздух

Филмът „Спомени с хлор. Русе, 1988“ ще се излъчи на 8 февруари, от 19 часа, по Bulgaria ON AIR

07.02.2020г. / 11 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Историите ON AIR".

Снимка: "Историите ON AIR".

Тази събота журналистическата поредица на Bulgaria ON AIR „Историите ON AIR“ ще разкрие малко известни факти около първите граждански протести срещу замърсяването на въздуха в България.

Филмът на Миглена Георгиева „Спомени с хлор. Русе, 1988“ ще срещне зрителите с участници в протестите и жителите на Русе, които си спомнят битката срещу замърсителя – румънският химически завод „Верахим“.

Предприятието е построено през 1981 година по идея на съпругата на румънския президент Николае Чаушеско – Елена. Желанието на първата дама на Румъния било край Дунав да се създаде „долина на голямата румънска химия“. През 1984 година „Верахим“ работи 12 пъти над капацитета си, а русенци започват да страдат от честото замърсяване на въздуха.

Не можеше не само да се диша, не можеше да се спи! Нощно време, когато пускаха този газ и той идваше при нас – ставаш и затваряш прозорците, за да не влиза, но ти вече си обгазен“, разказва пред камерата на Bulgaria ON AIR директорът на регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненков.

През 1987 година група майки организират публични демонстрации срещу румънския завод, а от „Гражданска отбрана“ в дунавския град разпространяват „Паметка за поведение на населението при обгазяване с хлор“.

Даваха ни съвети как да си носим маски. То беше просто нещо неестествено! В мирно време ти да съветваш гражданите си как да се пазят от бойни отровни вещества“, спомня си Хачик Лебикян, участник в големия протест на 10 февруари 1988 година, когато на площада в Русе се събират хиляди протестиращи.

Как властта се е отнасяла към протестиращите и оказали ли са протестите влияние за затварянето на завода „Верахим“, гледайте в „Историите ON AIR“ на 8 февруари, от 19 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай