Свободно време

„Отвъд предела“ – Джеймс Патерсън

Нов интригуващ роман за феновете на детектив Алекс Крос

12.02.2020г. / 05 22ч.
Аз жената
Корица: издателство "Хермес"

Корица: издателство "Хермес"

За книгата

В предградията на Вашингтон прокънтяват изстрели. Когато димът се вдига, на земята лежи простреляно ченге. Отмъщение, гангстерски удар или и двете? Медиите засипват полицейското управление с въпроси. Алекс Крос е назначен начело на разследването.

Преди обаче детектив Крос да има възможност да мобилизира отряда си, вълна от масови убийства залива столицата. Покушенията са извършени с хирургическа прецизност, а всички жертви се оказват действащи престъпници.

След теч на засекретена информация по случая отношенията между медиите и полицията се нажежават до червено. В участъците се прокрадват слухове за ченгета, които симпатизират на групата, отговорна за атаките. Наяве излизат стари вражди между колеги, неуредени сметки и добре пазени тайни.

Алекс трябва да се довери на инстинктите си и да вземе нещата в свои ръце, преди столицата напълно да потъне в хаос и беззаконие.

За автора

Откакто Джеймс Патерсън написва първия си роман, спечелил наградата „Едгар“ за дебют през 1977 г., от книгите му са продадени над 280 милиона екземпляра. Той е автор на някои от най-популярните криминални поредици, както и на няколко детско-юношески серии.

Днес Джеймс Патерсън е най-продаваният писател в световен мащаб и може да се похвали с невероятни постижения. Той влезе в рекордите на „Гинес“ с 31 романа с твърди корици, заели първа позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“, и общо 45 заглавия, попаднали в същата класация. Авторът заема шесто място в класацията на най-богатите знаменитости в света на авторитетното списание „Форбс“ и британския всекидневник „Индипендънт“. За разлика от повечето си успели колеги, основните доходи на Патерсън идват от продажбата на книги.

Откъс Мазератито беше чисто ново, обтекаемо, черно – Quattroporte, помисли си Мъркюри, ако се съдеше по онова, което бе зърнал от колата, когато тя прелетя край него, и вероятно S Q5.
Мъркюри се интересуваше от такива екзотични коли. Maserati Quattroporte S Q5 имаше шестцилиндров турбодвигател с инжекцион, максимална скорост от 288 километра в час и беше оборудвано с великолепни трансмисии, окачване и спирачна система.
Всичко това правеше мазератито достоен опонент, напълно пригоден за предизвикателствата по магистралите. Обикновен мъж или жена би си помислил, че кола като тази е невъзможно да бъде надвита в такава трудна надпревара, особено от мотоциклет.
Обикновеният човек би сгрешил.
Моторът на Мъркюри беше същински състезателен звяр, който можеше да вдигне 305 километра в час и да си остава стабилен при криви, спирали, всякакви завои и промени на терена, с които би изненадал пътят. Особено ако умееш да управляваш високоскоростен мотоциклет, а Мъркюри умееше. Цял живот караше бързи мотори и се чувстваше сигурен, че може да постигне максимална скорост и с този.
Сто и трийсет километра в час, сто четиресет и пет. Стоповете на мазератито светнаха, когато на шосето започна големият завой на изток. Но шофьорът на италианската спортна кола не беше подготвен за втория обратен завой във формата на S. Мъркюри се възползва от грешката на новака, приведе се ниско, ускори мотора и навлезе във втория завой мощно и гладко, с бързината на куршум. Когато излезе от него, се бе озовал точно зад задната броня на мазератито и се движеше с над сто и десет в час.
Тук шосето се насочваше точно на юг в продължение на километър и половина и италианската спортна кола се опита да се откъсне от Мъркюри на правата. Но мазератито не можеше да се мери с поръчковия мотоциклет на Мъркюри.
Той се залепи плътно зад спортната кола, пусна лявата дръжка на кормилото и хвана пистолета „Ремингтън 1911“, закрепен с велкро за резервоара.
Сто и четиресет. Сто четиресет и пет.
Напред шосето правеше труден и дълъг ляв завой. На мазератито щеше да му се наложи да натисне спирачките. Мъркюри намали, изостана малко и зачака.
В мига, в който стоповете на италианската спортна кола присветнаха, мотоциклетистът натисна газта, изстреля се като светкавица и се изравни с прозореца на мазератито от страната на пътника. Нямаше пътник.
Мъркюри различи само силуета на шофьора, преди да стреля по него два пъти. Прозорецът се пръсна. Куршумите попаднаха в целта.
Мазератито кривна наляво, блъсна се в преградата и отскочи обратно към вътрешната лента точно когато моторът на Мъркюри излетя напред, избягвайки сблъсъка. Той отпусна газта и намали, готов за задаващия се ляв завой.
В огледалото за обратно виждане видя как мазератито се преобръща през мантинелата, удря се в дърветата и избухва в пламъци.

На книжния пазар от 18 февруари 2020 г.
Превод: Гриша Атанасов
Обем: 320 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1979-6
Корична цена: 17,95 лв.

Коментирай