След всяка церемония по връчването на наградите „Оскар“, блясъкът сякаш не става по-малък. Фокусираме вниманието си върху тези знаменитости, които биват отличени от Академията със златни статуетки. През 2020 година, под светлините на прожекторите попадна актрисата Рене Зелуегър. Тя получи „Оскар“ в категорията „Най-добра актриса в главна роля“ за участието си във филма „Джуди“. Какво не знаете за нея?

Родена е на 25 април 1969 г. в град Кейти, Тексас, САЩ. Баща ѝ е швейцарец, а майка ѝ е от норвежки произход. В гимназията Рене се изявява като мажоретка, гимнастичка и е член на клуба по драма.

Има диплома за бакалавър по изкуства от Тексаския университет в Остин, като желанието ѝ е било да се занимава с журналистика. Докато следва тя преминава курс по драма, което предизвиква интереса ѝ към актьорската професия.

През 2003 година списание „People“ я поставя в класацията „50-те най-красиви хора в света“.

Рене Зелуегър винаги привлича вниманието с тоалетите, с които преминава по червения килим. Много често те са дело на дизайнерката Каролина Ерера, с която са близки повече от 15 години.

Големият пробив прави с участието си във филма „Джери Магуайър“ (1996).

Има звезда на Холивудската алея на славата. 

През 2007 година тя е една от най-скъпоплатените актриси в Холивуд.

Рене Зелуегър е носителка на 4 награди „Златен глобус“ за участието си във филмите „Nurse Betty“(2000), „Chicago“ (2002), „Cold Mountain“ (2003), и „Judy“ (2019). През 2003 година печели и награда „Оскар“ в категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ във филма „Cold Mountain“. Носителка е и на няколко награди БАФТА, награди на Гилдията на американските актьори.

За първи път се появява на корицата на списание през 1997 година („Vanity Fair.“). По-късно на кориците си я слагат и други известни списания, сред които „Vogue“, „Detour“, „Allure“ и „Harper’s Bazaar.“

Тя е един от покровителите на фондацията за равенство между половете „The Great Initiative“.

Имала е интимни връзки с Джим Кери (била е сгодена за него), Брадли Купър, Джордж Клуни.

За ролята си на Бриджит Джоунс, Рене е трябвало да качи около 20 кг.

През 2005 година се омъжва за кънтри певеца Кени Чесни, но 4 месеца по-късно се развеждат.
В периода 2012 – 2019 тя има връзка с музиканта Дойл Брамхол II.

Докато учи в колеж ѝ се налага да работи като сервитьорка, за да се подпомага финансово.

Първият филм, в който се снима е нискобюджетната лента „A Taste for Killing“.

Снимки: БГНЕС/EPA