По повод премиерата на книгата авторът ще гостува в България и ще посети София на 10 март и Пловдив на 11 март.

Един от най-популярните съвременни испански писатели пристига в България, за да разпали невидимия огън на вдъхновението.

Хавиер Сиера е познат на българските читатели с романите „Тайната вечеря“, „Тамплиерските порти“, „Египетската тайна на Наполеон“ и други. През 2006 г. романът му „Тайната вечеря“ се подрежда на шеста позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани книги, като става първият испански роман, постигнал този успех в САЩ. Произведенията на Хавиер Сиера са преведени в повече от четиресет държави, включително и България.

Най-новият му роман – „Невидимият огън“, печели престижната награда „Планета“ през 2017 г. и се нарежда сред най-продаваните заглавия в Испания, като надминава дори „Произход“ на Дан Браун.

По покана на Издателска къща „Хермес“ Хавиер Сиера ще посети България и ще представи „Невидимият огън“ пред родните читатели. Премиерата на книгата в София ще се състои на 10 март (вторник) от 18,30 часа в Книжен център „Гринуич“. На 11 март (сряда) авторът ще гостува и в Пловдив, където ще се срещне с почитатели от 18,00 часа в Културен център – музей „Тракарт“.

За книгата

Склонни сме да подценяваме властта на думите. Те са толкова всекидневен и неделим от човешката ни природа инструмент, че почти не осъзнаваме как една-единствена от тях може да преобърне съдбата ни...

Давид Салас е най-младият преподавател по лингвистика в Тринити Колидж в Дъблин. Той тъкмо е приключил с дисертацията си и заминава на почивка в Мадрид. Там има среща със старата приятелка на дядо му – Виктория Гудман.

Лейди Гудман е известна писателка и води курсове за хора, изкушени от литературата. Задачата им е по страниците на стари книги да търсят следи за местонахождението на свещения Граал. Те обаче не подозират колко опасно е заниманието им и какви последици може да има. Докато един от тях не е намерен мъртъв.

Давид се впуска в разплитането на мистерията заедно с Паула – красивата асистентка на лейди Гудман. Следват закътани в Пиренеите романски църкви, художествени колекции в Барселона, древни ръкописи и необясними кодове, издълбани в камък...

Всички те се вплитат в сюжет, изпълнен с интриги, които ни карат да си зададем въпроса кой пали в душите ни невидимия огън.

Отзиви

Хавиер Сиера ни потапя в една вълнуваща история, а Испания се превръща в литературна територия, наситена с мистерии, конспирации и тайни. – La Razon

В книгата си Сиера смесва множество значими и различни по своя характер мисли, философии, мистични и интелектуални традиции с подчертан художествен и литературен отпечатък. – Alfa & Omega (ABC)

Хавиер Сиера предлага интригуващ сюжет, интересни диалози, изобилие от интриги и загадки, които приканват читателя да ги разреши. – El Correo

Носителят на награда „Планета“ за 2017 г. е една интелигентна книга, която се отличава с интересна тематика и увлекателен писателски стил, нареждащи я сред световните бестселъри. – El Cultural (El Mundo)

На книжния пазар от 4 март 2020 г.
Превод: Весела Чергова
Обем: 440 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1982-6
Корична цена: 17,95 лв.