Свободно време

Невъзпитани и груби навици в пазаруването, които да изкорените

Пречат на останалите клиенти и на търговците

12.03.2020г. / 11 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както във всяка област от живота, така и в пазаруването има неписани правила на етикет, които всеки потребител трябва да спазва. Пазаруването в магазин на каквито и да е стоки налага съобразяването с търговския етикет и останалите купувачи, както и търговския персонал. Някои хора прекаляват с грубите навици при пазаруване, което може да навреди на други купувачи и на самите търговци.

Кои са вредните и невъзпитани навици в пазаруването, които трябва да изкорените?

Трикове в хипермаркетите, на които всички се хващаме

Тествате продукти, които не са предназначени за тестване

Много хора се опитват да проверят продуктите в магазините преди да ги купят, като отварят и тестват продукти, които не са мостри и не са предназначени за тази цел, не е редно да ги опитвате и после да ги оставяте на щанда. Някой след вас ще си ги купи без да подозира, че опаковката и съдържанието им са компрометирани.

Проверявате цената на касата

Едно от най-дразнещите неща в магазина е някой да прави опашка, като разпитва касиерката или иска продукт да му бъде сторниран, защото не е разбрал колко струва. Това би могло да се извини от останалите на опашката само ако цената не е била коректно посочена. В останалите случаи е грубо и невъзпитано спрямо останалите.

Няколко съвета за пестеливо пазаруване

Оставяте дрехи в пробната

Много хора имат този лош навик. Не е нужно да оставяте дрехите откъдето сте ги взели, но все пак можете да ги изнесете от съблекалнята и да ги оставите на обозначените от персонала за целта места.

Опитвате храна преди да я купите

Ако ви се е случвало да намерите отхапана ябълка на щанда с плодовете, то е защото някой недоброжелателен клиент преди вас е опитал стоката, за да реши дали да си купи. Още по-неприятно е, ако установите вкъщи, че по невнимание сте купили нахапан продукт.

Скъпоструващи грешки, които правим при пазаруване

Говорите по телефона на високоговорител

Едно от най-дразнещите неща е докато си пазарувате да слушате нечий разговор в магазина и то на всеослушание. Ако имате този вреден навик да пускате телефона си на високоговорител, не го правете.

Полезни съвети в пазаруването

Трупате огромен пазар на бързата каса

Всеки магазин от големите вериги хипермаркети има бърза каса, на която се обслужват клиенти с малко артикули. Ако минавате на тази каса, но с огромен обем от продукти, дразните останалите клиенти и отнемате от времето им.

Коментирай