За дома

Полезни съвети в пазаруването

Ще са ви от полза

11.05.2018г. / 10 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пазаруването е необходимост, която някои ненавиждат, други обичат. Зависи какво ще купувате. Шопинг терапията, особено в магазините за дрехи и принадлежности е най-добрата терапия за дамите, борещи се със стреса в ежедневието.

Но когато става дума за пазаруване на хранителни продукти, трябва да сме малко по-внимателни и да знаем как да действаме в магазина, така че да спестим време, пари, да съхраним и подберем правилните продукти.

Никога не пазарувайте в неделя следобед

Дори да не ви е останало време да купите необходимото за седмицата в предишните дни, не отивайте до магазина в неделя следобед, особено привечер. Рискувате да се натъкнете не просто на малък избор на продукти, но и шансът да са останали най-скапаните плодове и зеленчуци, най-застоялото месо и продуктите с нарушена опаковка са големи.

10 неща, които незабавно трябва да изхвърлите!

Предвиждайте по-ранни часове за пазар, за предпочитане не в неделя.

Винаги си правете списък

Дори да не готвите нещо специално, правете си списък с необходимите продукти. В тях включете такива, които имат и по-продължителна трайност. Тях можете да съхранявате в шкафа или килера. Пресните продукти, които изискват по-навременна консумация също влизат в списъка. Към тях преспокойно можете да добавите и почистващите препарати и пособията за дома.

Независимо за какво отивате на пазар, направете списък. Той ще ви помогне хем да се предпазите от излишно харчене на пари, защото ще купите само необходимото, хем няма да пропуснете нищо, от което имате належаща нужда.

Никога не пазарувайте гладни

Това ще ви накара да купите вредни и калорични храни, от които организмът и талията ви нямат нужда. Изследванията показват, че пазаруването на гладен стомах е противопоказно и за здравето ви, и за джоба ви.

Винаги взимайте месото последно

Дори щандът с месото да е в началото на магазина, не го взимайте, когато минавате оттам. Върнете се за него щом сте сложили всички останали продукти и пособия в количката. Месото е пресен продукт, който не издържа дълго извън хладилник.

Не купувайте нещо, само защото е намалено

Много хора се хващат на тази въдица. Купуват продукт, който не им е необходим, само защото в момента е намален и си струва. Излишното харчене на пари няма да ви се отрази добре, но определено е търсена цел от страна на търговеца. Не забравяйте, че в много случаи намалените продукти са и с изтичащ срок. Винаги проверявайте етикета.

Винаги взимайте пресни продукти откъм най-задната част на щанда 

Един разпространен търговски трик е в предната част на щандовете и плюсовите хладилници е да се поставя по-старата стока отпред, а по-новата отзад. Цели се наближаващата изтичането на срока на годност стока да се продаде по-бързо.

Какво да изхвърлите от дома си през новата година

Проверявайте брошурите за намаление

Обмислете какво ви трябва и вижте дали то съвпада с продуктите на промоция в магазините. След като се уверите, че сте набелязали точната цел, атакувайте пазара.

Подреждайте торбите си разумно

Разделяйте твърдо опакованите продукти от пресните храни. Продуктите с повишен риск от протичане оставете за най-отгоре. Месото увивайте в допълнителен плик, за да не влезе в съприкосновение с останалите продукти. Не слагайте хляба най-отдолу, защото ще се смачка много неприятно.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати