Свободно време

Как да се предпазите от зарази в ресторант

4 начина да намалите риска от инфекции в заведения за обществено хранене

23.03.2020г. / 09 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ресторантите са места за обществено хранене. Това ги прави високорискови от гледна точка на разпространението на зарази и инфекции от всякакъв тип, защото се ползват от много хора.

В заведенията за хранене почти всички повърхности са споделени и се ползват от клиентите и персонала. Ето защо по тях остават много микроорганизми, които могат да ни разболеят, особено когато след докосването им посягаме към устата си, за да се нахраним, а може и да докоснем храната си.

Как да се предпазим от туберкулоза

Как да избегнете заразяване, когато се храните в ресторант? Ето няколко лесни начина да се предпазите.

Не допускайте приборите ви да докосват масата

Не разчитайте, че персоналът се е погрижил за върховното поддържане на хигиена на масите за хранене. Дори те да са избърсани преди да седнете, това не означава, че са дезинфекцирани. Ето защо не трябва да допускате приборите, с които ще се храните, да докосват повърхността на масата. Ако изпуснете някои от тях, поискайте нови чисти прибори.

Как да се предпазим от новия коронавирус COVID-19?

Мийте ръцете след преглеждане на менюто

Менюто е едно от най-мръсните неща в ресторантите и заведенията. То се почиства най-рядко от персонала и се докосва по стотици пъти на ден от много хора, поставя се на замърсени повърхности. То е най-големият носител на зарази в цялото заведение, може би дори повече от тоалетната.

Как да се предпазим от грипа

След като си изберете храна, оставете менюто и си измийте ръцете. Не докосвайте повече нищо наоколо с тях, освен храната си. Не забравяйте и да не пипате масата с ръце, защото по нея също има множество бактерии.

Свързани статии

Мийте ръцете и след докосване на подправките и сосовете

В много ресторанти на всяка маса има разположени подправки и сосове, които допълнително да сложите в ястията си. Те също се почистват по-рядко и се докосват от почти всички клиенти, седнали на масата преди вас. Ако решите да ги ползвате, не пипайте лицето и храната си след това, а измийте ръцете си преди да го направите.

Как да се предпазим от мръсния въздух в градовете?

Избършете детските столчета

Ако сте с дете в ресторанта и се наложи да го нахраните на едно от детските столчета, които заведението предлага, не забравяйте да го избършете преди това с антибактериални кърпи. Ползвано е от други хора и деца преди това. По тези столчета полепват множество микроорганизми, като по този начин вие или детето ви може да се заразите. Малките деца нямат контрол над поривите си да докосват всичко и да лапат пръстите си, затова вземете мерки предварително.

Коментирай