Дори да не сте от любителите на редовното хранене по ресторанти, вероятно все пак ви се е случвало да се храните навън.

Невинаги се замисляме обаче какво си поръчваме. Водим се от апетита и вкуса си, както и от цената на предлаганите продукти.

Храни, които задължително се ядат сурови

Някои храни и напитки в ресторантите трябва да влязат в черния ви списък за поръчки, защото крият опасност за здравето. Кои са те и защо?

Салата Айсберг 

Тази салата има специфична структура, подобна на зелето. Заради този факт измиването ѝ е доста трудно. Не разчитайте, че някой от готвачите в ресторанта се е постарал да отдели всяко къдраво листо и да го измие поотделно под течащата вода.

Продукти на промоция 

Както в магазините, така и в ресторантите често се предлагат продукти и менюта на промоция, намалени продукти или така наречените „bestsellers“ или най-продавани. Не избирайте тях, защото често става дума за търговски трик за продаване на изостанала стока, чийто срок на годност скоро изтича.

Наливна вода и напитки 

Не си поръчвайте наливна вода или други небутилирани напитки, защото това крие риск от заразяване с бактерии.

Безплатни ядки за гарнитура 

Всъщност, дори да не са безплатни, тези снаксове, сервирани като гарнитура към алкохолните питиета, идват от големи опаковки на едро. Те стоят отворени, докато не се изчерпат, което е предпоставка за лоша хигиена.

Месо с кокал

Освен че това предполага отрязване на парче от цялото, само когато се поръчва, месото с кокал предполага и недобро изпичане от вътрешната страна. От хигиенна гледна точка това носи риск от заразяване с бактерии, размножаващи се по месото.  

Часовете, в които трябва да се храним, за да сме слаби!

Още по темата

Ястия със сосове 

Обикновено сосовете и супите не са приготвени на момента, а по-рано през деня. При поръчка те само се притоплят. Така клиентът не усеща, че ястието му не е прясно.

Ястия с кайма

Има вероятност ястията с кайма да са приготвени от заседяло се, ненавреме продадено месо, което е превърнато в кайма.

Местни рибни продукти 

На морето сте. Обичате да обядвате или вечеряте в някое местно ресторантче, което предлага прясна риба, уж уловена сутринта. Това рядко се случва. Рибата обикновено е замразена и има голяма вероятност изобщо да не идва от местните райони.