В последния ден от извънредното положение, наложено заради разпространението на COVID-19, се срещаме с репортера на Новините ON AIR Иван Кънчев, за да разберем кое беше най-голямото предизвикателство в работата на журналистите през изминалите два месеца.

Иван, какво е да работиш на „терен“ в тази ситуация?

„Теренът“, на който работим е същият, но не и работата. Но всички бързо се приспособихме. Наложи се да изиграем важна роля и да съобщаваме за всичко ново около пандемията с извънредни включвания и непрекъснато обновяване на информацията.

Как се промени естеството на работа?

За репортерската работа едно от важните неща е подготовката. Преди пандемията се подготвяхме основно с четене за събитието, което ще отразяваме. След 13 март се налага да се подготвим и със защитно облекло, маска и ръкавици. Всеки, избрал да бъде репортер, знае, че може да се събуди в друг град, дори друга държава. Никой от нас дори не подозираше, че може да се събуди вкъщи, но да не може да познае града си заради празните улици. Работата ти изисква да общуваш с много хора.

Имало ли е случай, в който те е било страх?

Съвсем нормално е да има страх. На много от местата, на които снимаме репортажи, сме рамо до рамо с полицаите и лекарите. За нас се страхуват и близките ни. Именно заради това не съм се срещал със семейството си от седмици. Най-добрият лек срещу страха е информацията. Когато се сблъскаш с фактите, разбираш, че единственият начин тази ситуация да се преодолее, е с общи усилия. Тогава, с отговорните си действия, чувстваш, че променяш света.

Още по темата

Как гледаш на социалната изолация – от гледна точка на репортер и от гледна точка на гражданин?

За да покажем всичко, което се случва и е важно, на репортерите ни се налага да бъдем навън. Затова и мерките, които взимаме са повече от необходимите. Дезинфекцираме се често, носим предпазни маски, още преди да станат задължителни, и ограничаваме социалните си контакти извън работа. Само така можем да останем здрави и да изпълним най-важната обществена роля – да представяме фактите от първо лице, след като сме получили отговорите и сме се убедили в истинността на новините, които представяме.