Свободно време

Наталия Петрова за отговорността да управляваш 130 милиона лева

Наталия Петрова е изпълнителен директор на дружеството Конкорд Асет Мениджмънт АД, което управлява 130 милиона лева на инвеститори

16.09.2020г. / 16 03ч.
Мария Дуковска
Наталия Петрова. Снимка: личен архив

Наталия Петрова. Снимка: личен архив

Когато чуем „брокер на ценни книжа“ и „управление на инвестиции“, обикновено си представяме, че зад тези думи стоят едни много сериозни хора, които рядко се усмихват, винаги бързат и всичко в живота им е цифри и алгоритми. Тази представа обаче може да се окаже много невярна и далеч от истината, затова решихме да надникнем в света на инвестиционните мениджъри, да разберем повече за тяхната работа, какво е усещането да управляваш фондове за милиони, как успяват да се разтоварят от напрежението и от тази несъмнено голяма отговорност. Любопитно ни е да разберем какъв е животът им и извън света на фондовите борси, инвестициите и големите проекти.

Първата ни среща е с една изключителна и много успешна дама. Наталия Петрова е изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД – дружество, което управлява 130 милиона лева на инвеститори. Тя ще ни разкаже не само за отговорната си професия, но и ще отвори вратите на личния си свят, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Моля, представете се с няколко думи.

Казвам се Наталия и съм изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт АД, което към настоящия момент е най-голямото небанково управляващо дружество по размер на управляваните активи във взаимни фондове. Управляваме 130 милиона лева на инвеститори. Работя на капиталовия пазар повече от 15 години, като съм се занимавала с търговия на ценни книжа, управление на портфейли на индивидуални инвеститори и фондове, създаване на нови продукти, продажби.

Как решихте да се насочите към тази професия?

Когато се явих на изпит за придобиване на лиценз за брокер на ценни книжа и инвестиционен консултант през далечната 2003 г., тази професия не беше толкова популярна. Аз завършвах Финанси и исках да работя по специалността си. Определено управлението на активи ме привлече като нещо нетрадиционно и свързано с много предизвикателства.

В какво точно се изразява Вашата дейност?

Взаимните фондове като цяло представляват един голям портфейл от финансови инструменти, в който инвестират много на брой инвеститори. Те придобиват дялове от фонда съразмерно на своята инвестиция. Набраните средства се инвестират от професионалисти като нас, които следят развитието на фондовите борси и вземат решения за структурата на портфейла. При получаване на положителна доходност от инвестициите на фонда, тя се разпределя между инвеститорите пропорционално на техния дял. Аз ежедневно се занимавам с организацията и координацията на всички процеси в компанията.

Какви са предизвикателствата в управлението на подобно дружество?

Предизвикателството е да отговориш на нуждите на клиентите си, да предоставиш продуктите, които те търсят, да ги информираш за баланса между риска и доходността на инвестициите, да отговаряш на всички регулации и стандарти, да търсиш и постигаш иновативни подходи, да си една крачка пред останалите. Ето например тази година предизвикателство е да работим в условията на COVID-19, затова ние се мобилизирахме и можем с гордост да кажем, че вече предоставяме възможност на всеки инвеститор да ни стане клиент дистанционно онлайн, без да посещава офиса ни. Направихме платформата Concord Online, за да сме по-близо до клиентите си.

Трудно ли е за една дама да е на такава ръководна позиция?

Не, разбира се. Няма значение дали си жена или мъж, стига да си добре подготвен.

Какъв е най-честият съвет, който давате на своите клиенти?

Да бъдат информирани. Да са запознати с продуктите, в които инвестират, защото всяка доходност е свързана с поемането на определен риск. Да съобразяват инвестициите с възможностите си. Да трупат опит, да не рискуват всичко, което имат само в един инструмент. Да се доверят на професионалистите, защото те са безпристрастни в управлението. С цел клиентите ни да бъдат максимално информирани, ние направихме безплатни интерактивни обучения, които са достъпни на сайта ни.

През тази година Конкорд Асет Мениджмънт има специален повод да празнува – навършвате 15 години. Какво бихте си пожелали в професионален план за следващите 15?

Ние имаме с какво да се похвалим за първите си 15 години. Ще ви разкажа какво постигнахме само през последните две години и половина, откакто аз съм в компанията. Ние удвоихме активите под управление, направихме три вливания на фондове, за да окрупним активите и да диверсифицираме портфейлите, създадохме Concord Online, направихме продукт за регулярна инвестиция, който нарекохме ОтЛИЧЕН Финансов План, изградихме цялостен процес за идентификация на клиент без необходимост от физическото му присъствие в офиса ни.

Предизвикателствата предстоят. Работим върху продукти, които да донесат още по-голямо разнообразие. В момента сме на четвърто място измежду всички управляващи дружества в България по размер на управляваните активи във взаимни фондове. Пожелаваме си да растем все така стремително и да имаме доверието на инвеститорите, да разчитаме един на друг, защото всичките ни успехи се коренят в задружната работа.

Какво цените най-много в екипа си?

Сплотеността, доверието, отдадеността на работата. Имам прекрасен екип, който е в основата на всеки успех.

Кои са трите Ваши постижения, с които най-много се гордеете?

Обикновено се гордея повече с хъса си да постигна следващото предизвикателство.

А кои са жените, които са Ви повлияли най-силно?

Има много влиятелни и силни жени, както в България, така и в световен мащаб. Техният пример винаги е интересен и обогатяващ. Въпреки това аз предпочитам индивидуалния подход във всичко – да бъда себе си.

Какви качества трябва да притежава един лидер, според Вас?

За да бъде лидер, човек трябва да може да мотивира, да има постоянство, да постига успехи и да зарежда останалите с енергията си. Да има чувство за хумор и да прави нещата някак естествено и помежду другото, за да не се натоварват хората.

Живеем в динамично време, натоварени с много задачи и ангажименти. Какво е вашето бягство от стреса? Как обичате да релаксирате, имате ли хоби, с което запълвате свободното си време?

Използвам всяка свободна минутка, за да бъда със семейството си, да пътуваме, да разглеждаме нови и интересни места. От година и половина имаме куче – бийгъл, обожавам разходките с него, дава ми много положителна енергия. Също обичам да чета и да пиша стихове.

На разходка със семейството и домашния любимец.

Как успявате да балансирате между професионалния и личен живот?

С едно много просто правило – когато съм в офиса, съм отдадена 100% на работата си. Когато изляза от офиса, мисля за семейството си. Разбира се, невинаги балансът е възможен, но в това е предизвикателството.

Обичате ли да пътувате? Има ли дестинации, които са ви впечатлили най-силно и с какво?

Обожавам да пътувам. И обичам България. Винаги когато имам срещи с чуждестранни партньори, им разказвам какви прекрасни места има в нашата страна.Например преди седмица бях в Национален парк Пирин и посетихме Попово езеро, Муратово езеро, Рибно езеро. Природата е завладяваща. 

Ако говорим за чужбина, миналата година посетихме Исландия. Изключително впечатлена съм, това е жива земя, която диша, ври, изригва... една различна и несравнима красота.

Какъв съвет бихте дали на по-младото си Аз преди 10 години?

Да е малко по-търпеливо.

Вашата формула за успех?

Знание, постоянство и доза късмет.

Пожеланието Ви към читателите на Az-jenata.bg?

Да вярват в мечтите си и да ги постигат.

Снимки: личен архив