На 19 септември се навършват 10 години от смъртта на художника, чиито творби неведнъж са се превръщали в повод за разгорещена дискусия – живописецът Иван Кирков. Авторите на емблематичната документална поредица „Умно село“ успяват да нарисуват изпълнения с цветове портрет на тази ярка личност, която до края на своя жизнен път намира светлина там, където друг едва ли би могъл.

В памет на ироника Кирков на 20 септември, от 19:30 часа, в ефира на Bulgaria ON AIR ще се излъчи епизод на поредицата с артиста в главната роля. В него зрителите ще открият художника в родния му град – Асеновград. Камерата запечатва как въпреки напредналата си възраст, живописецът не спира да рисува на малката си масичка в най-миниатюрната гарсониера на света, под звуците на обичаната от него джаз музика.

В новия епизод от поредицата зрителите ще открият и актрисата Надя Тодорова – мама Нада, любима приятелка на Иван и съседка от балкона на насрещния панелен блок.

„И е хубаво, и е тъжно, че няма как да бъде повторен този филм. Той е уникален и може да съществува единствено с тези персонажи“, споделят авторите на „Умно село“.

Новият епизод от поредицата, запечатващ спомена за артиста Иван Кирков – гледайте тази неделя, 20 септември, точно в 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.