Гневът не е нито добър, нито лош. Всички се ядосваме по различни причини. Онова, което е важно обаче е какво правите с гнева си, когато се ядосате. Успявате ли да го контролирате? Подвластни ли сте на емоциите си или можете да ги управлявате по подходящ начин? 

Гневът е отрицателна емоция, но тя не е непременно лоша, обяснява д-р Брад Бушман, професор по комуникация в Университета в Охайо пред thehealthy.com. Гневът кара хората да се чувстват силни, което може да ги мотивира да отстояват това, в което вярват, че е правилно, смята още той. 

Контролирането на гнева – важно за здравето

Ролята на гнева в социалните отношения и движението напред е важно. Често гневът и несъгласието с определени неща от живота в различните му аспекти ни карат да поправяме грешките си, да се коригираме, да се опитваме да преобразим средата, в която живеем. 

Нормалните нива на гняв са полезни. Но когато излязат извън границите на допустимото, гневът добива недопустими нива и може да се окаже нездравословна пречка за отношенията ви с околните. Може да попречи в работата ви, да развали връзката ви. 

Как да се справите с гнева си? Ето няколко начина. 

Погледнете навътре в себе си

Вгледайте се в себе си. Открийте механизмите, които отключват силен гняв. Набележете поводите и причините, които предизвикват у вас силно негативни емоции. Опитайте се да говорите за тях първо със себе си, после с близки и приятели. Обсъждането на проблемите облекчава състоянието и помага да овладеете гнева си. 

Съществуват 5 основни вида гняв

Овладейте очакванията си

Много често изблиците на гняв са свързани с прекалено високи или неадекватни очаквания към хора и ситуации, които предизвикват бурни реакции. Помислете добре и анализирайте очакванията си. Ако те надскачат драстично реалността, трябва да положите усилия да ги усмирите. Това ще ви помогне да се отърсите от гневните изблици и ще ви е по-лесно да ги контролирате. 

Още по темата

Дистанцирайте се

Опитайте се да си дадете време и пространство, за да помислите добре върху всичко около вас и за да се успокоите. Откъсването от злободневието помага да се фокусирате върху работата над себе си. Наблюдавайте се отстрани. Наблюдавайте и анализирайте ситуациите, в които ви е било най-трудно да се владеете. Размишлявайте върху това какво ви е вбесявало и продължава да ви ядосва. Като възприемете положителните перспективи ще ви е по-лесно да се справяте в трудни ситуации. 

Защо винаги си изкарваме гнева на любимия човек?

Практикувайте медитация

Може да не ви се вярва, но медитацията е прекрасен начин да овладеете емоциите си, да ги контролирате, да успеете да извличате най-доброто от тях, вместо да им позволявате да ви превземат и погълнат. 

Тренирайте

Тренировките и редовните упражнения помагат за освобождаване от гнева и напрежението. При тренировка се отделят ендорфини, които ви карат да се чувствате добре и да се справяте по-лесно със стреса.