Свободно време

5 екстремни начина за прекарване на свободното време

Спиращи дъха изживявания

21.10.2020г. / 18 44ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Адреналинът е движеща сила на много хора. Той е хормон, който се увеличава при редица стресови ситуации подобни на страх, притеснение, опасност, гняв и други. Той оказва силно влияние върху емоционалното състояние на хората, а това често е търсен ефект от мнозина. Точно това е причината да има много любители на екстремните преживявания. Спортът не е единственият начин за повишаване на адреналина, като има и други по-тривиални методи като залози на футбол, казино игри и други хазартни забавления, които повишават притока на въпросния хормон. Някои от най-ефективните методи са следните:

Бънджи скокове

Едно спиращо дъха преживяване, което ще ви гарантира неописуемо усещане. Единственото, което се изисква от вас, е твърда решителност и голяма доза смелост. Останалото, като екипировка, инструктаж и куп окуражителни думи, ще ви бъде подсигурено. Скокът с бънджи е един невероятен шанс да останете сами със себе си и да се отдадете изцяло на първобитните си инстинкти. В такъв момент, докато се намирате на ръба, инстинктът за самосъхранение ще ви погълне. Страх, несигурност и очакване на непознатото ще изпълнят цялото ви същество. И тогава идва кулминацията – скокът. Непознатото вече става познато, несигурността е останала някъде далеч, а единственото, което ви вълнува в този момент – това е преживяването. Преживяване, което остава запечатано в съзнанието за цял живот.

Скачане с парашут

Ако сте любители на високото и на екстремните преживявания, това, което трябва задължително да опитате, е скачането с парашут. Ако скокът с бънджи изпълва с адреналин, то какво можем да кажем за скачането с парашут – гарантирани са ви още по-силни емоции. Всичко е в пъти повече – много по-високо, много по-екстремно и с много повече адреналин. За любителите на високите скорости преживяването ще е още по-незабравимо. При свободното падане скоростта, която може да се развие, надвишава изумителните 200 км/ч. Това, в комбинация с умопомрачителната височина, ще ви гарантира емоция, която се помни цял живот. Изборът на дестинация е не по-малко важен от самото преживяване. При отварянето на парашута ще имате възможност да се насладите на живописни гледки по начин, по който не сте си и представяли, че е възможен. В този момент до болка познатите полета, реки и езера се превръщат в части от пъзел, който не сте виждали досега. Природната картина, в комбинация с изпълващия с адреналин скок, ще оставят спомена за едно спиращо дъха преживяване. Всичко това прави скока с парашут задължителен за хората, търсещи нови предизвикателства и запомнящи се моменти.

Гмуркане с акули

Ако не сте любители на височините, няма проблем. Екстремни преживявания можете да намерите навсякъде – дори и на морското дъно. За да стане гмуркането във водата още по-екстремно, прибавете и акули. За повечето хора това е немислимо, но не и ако сте любител на вдигащите адреналина моменти. Ако мечтата ви е не само да срещнете акула, но и да плувате с нея, имате късмет. Все повече туристически дестинации започват да предлагат подобни занимания. Още по-добрата новина е, че този тип гмуркане се практикува в едни от най-популярните и обичани кътчета на планетата – Бахамските острови, Коста Рика, Малдивските острови и много други. Разбира се, като говорим за подводни преживявания, няма как да пропуснем и Австралия. Ако сте решили да се насладите на подводния свят, Големия бариерен риф трябва да бъде дестинация номер едно в тефтера ви за приключения. Плуването с акули може да предостави и още изумителни преживявания, като оставим настрана близката среща с огромния хищник. То ви дава шанс да станете част от свят, който по принцип изглежда така далечен и непознат. Срещата с най-различни морски видове е гарантирана, а преживяването – незабравимо.

Изследване на пещери, вулкани и други

Ако не преливате от ентусиазъм за близка среща със смъртоносен хищник или пък не изпитвате огромно влечение към височините, то вашето решение е природата. За щастие, тя винаги има с какво да ни изненада, а нейните красоти сякаш нямат край. Разходката из планината винаги е добро решение, далече от шума, големия град и хората. Хубавото при походите през природата е, че винаги можете да решите до каква степен искате да предизвиквате себе си. Можете просто да отидете на разходка, за да си отпочинете, да се насладите на спокойствието и да вземете глътка свеж въздух. Можете също така да изкачите връх, да видите вулкан или пък да проучите някоя пещера – възможностите са неограничени, всичко зависи от вас и емоцията, която искате да изпитате.

Офроуд приключение

Офроудът е решението за всички любители на автомобилите, високите скорости и новите предизвикателства. Ако сте страстен шофьор и искате да опитате нещо ново, това е точното занимание за вас. Управляването на джип през кални, неравни и труднопроходими терени ще постави на изпитание шофьорските ви умения, а вълнението от новото преживяване ще ви обгърне изцяло. Ако се запалите по офроудинга и нямате търпение за следващото приключение, не се притеснявайте, това е хоби, което може да се практикува целогодишно. Предимството на този факт е, че ще можете да ставате свидетели на най-различни природни картини, докато правите това, което ви доставя удоволствие.

За любителите на екстремните преживявания и хората, които обичат да предизвикват себе си, тези пет екстремни занимания са идеалното решение за запълване на свободното време.

Коментирай