Свободно време

В колапс ли е здравната система – коментар на здравни експерти

Мнението на специалистите в „България сутрин“

16.11.2020г. / 12 23ч.
Мария Дуковска
В колапс ли е здравната система – коментар на здравни експерти

Не е сега моментът да се правят оценки на здравната система. В момента всички страни трябва да се фокусират върху правилните решения в кризисната ситуация. Около това мнение се обединиха експерти в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

„Всички субекти, които участват в решаването на кризисната ситуация, имат най-голямото желание нещата да се случват по правилния начин. Необходим е много добър синхрон и решения, които да са в интерес на обществото – кои са решенията, които ще ни изведат по най-бързия начин от затрудненото положение, след като има пациенти, които не може да бъдат хоспитализирани навреме. Това е достатъчен знак, че нещо не е наред“, заяви председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова, която ще бъде един от участниците в предстоящия здравен дебат, част от проекта „Най-добрите болници“ на Investor Media Group и ББА на 18 ноември.

Според здравния икономист Аркади Шарков е въпрос на време да видим докога реално ще има капацитет системата.

„Към момента човешките ресурси са крайно недостатъчни“, коментира той.
Според Шарков по отношение на броя болници и легла системата е обезпечена, но е важно дали всички болници са с достатъчно добре оборудвани отделения за такъв тип пациенти.

Адв. Димитрова се съгласи с Шарков, че разполагаме с достатъчен брой легла и недостатъчен брой специалисти.

„Има очевидно изтичане на кадри към Западна Европа и САЩ. Не бихме могли да повлияем на движението на трудовата сила от Изток на Запад, но трябва да го имаме предвид, за да организираме процесите у нас. Трябва да започне правилна организация на насочване на наличните лекари и специалисти към звена, които да обслужват адекватно гражданите с по-тежко протичане на болестта“, обясни тя.

По думите на Аркади Шарков Министерството на здравеопазването вече е осъзнало, че трябва да подходи към специализантите и студентите по медицина със стимули.

„Те трябва да бъдат назначени на трудов договор, повече отколкото да влязат като доброволци, защото този труд е високорисков. В частните болници разпределението е по-обективно и по-добро. В общинските и държавните разпределението става по-проблемно“, смята здравният икономист.

Относно справедливото разпределение на финансовите ресурси, специалисти и оборудване председателят на ББА адв. Свилена Димитрова заяви, че апаратурата и финансите са били насочени по-скоро към държавните болници.

„От всички се очаква да вършат ангажиментите си към обществото, но не всички бяха подпомогнати. Но на този етап въпросът трябва да бъде не къде сме сгрешили, а какво трябва да направим към настоящия момент, така че нещата да се случат по най-добрия начин“, отбеляза адв. Димитрова.

Здравният икономист Аркади Шарков припомни, че в България 2/3 от лечебните заведения са държавни и общински и заяви, че финансите са справедливо разпределени.

„Инфраструктурата, която трябва да се използва, за да се пренасочи един пациент от точка А до точка Б, е проблемна. Не е нужно да има лечебно заведение на всяка крачка, но е нужно да има медицински център, който на база на преглед на пациента да реши дали трябва да се лекува стационарно, или амбулаторно“, обясни Шарков.

Аркади Шарков и адв. Свилена Димитрова ще са сред участниците в онлайн дебата „Управление на здравеопазването по време на пандемия“, който ще се проведе на 18 ноември, от 14:15 часа, и ще се излъчи на живо на Investor.bg и във Facebook страницата на медията. Онлайн дебатът е част от проекта на Investor Media Group и Българска болнична асоциация „Най-добрите болници“. По време на дискусията експерти ще дискутират състоянието на здравната система у нас и предизвикателствата пред нея. Информация за темите и участниците в дебата може да намерите на https://besthospitals.bg/.

Цялото интервю може да гледате във видеото.

Коментирай