Очакваме ви в най-топлото магазинче на „Валери Лейн“!

На всички, които обичат Коледа,
Мануела Инуса

За книгата

Сюзън обожава Коледа! За нея това е най-вълшебното време от годината. И как да е иначе, когато любимата ѝ уличка „Валери Лейн“ се преобразява в място, излязло от приказките. Магазинчетата са украсени, хората избират подаръци за близките си, а тя и приятелките ѝ се грижат за празничното настроение. В „Раят на преждата“ Сюзън плете ли плете шалове, шапки и ръкавици за тези, които са останали без дом.

Тази година обаче самотата в сърцето на Сюзън тежи повече от обикновено. Въпреки че се е зарекла никога вече да не се довери на мъж, тя тайно си пожелава едно-единствено нещо за празника. Но когато съдбата преплита нишката на живота ѝ с тази на Стюарт, тя трябва да загърби миналото си, за да даде шанс на бъдещето.

За автора

Мануела Инуса е родена през 1981 г. в Хамбург и още от дете мечтае да стане писателка. Малко преди своя тридесети рожден ден, решава, че моментът е сега или никога. Сред най-популярните ѝ романи са книгите от поредицата за „Валери Лейн“, които омагьосаха сърцата на читателите и завладяха списъка с бестселъри на Spiegel.

Освен автор на увлекателни романи, Мануела Инуса е и почитателка на пътешествията, трилърите, чая и британската поп музика. Тя все още живее в родния си град със съпруга си и двете им деца.

Мануела Инуса за Коледа

Коледа е най-хубавото време на годината. При мен тя винаги събужда спомени за прекрасно детство, за каране на шейна и курабийки, за печени бадеми и детски пунш, за коледни песни и играчки за елха. И за любими хора, които отдавна са си отишли, но живеят в сърцето ми – особено на Коледа. Искам да благодаря на тези хора, които толкова са ми повлияли. Без тях моите спомени щяха да бъдат само наполовина хубави.

Благодаря на моите прекрасни читатели за това, че четат книгите ми и ми изпращат обратна връзка и подаръци, и то не само за Коледа. Пазя всички подаръци от вас – чаши за чай, разделители за книги, пощенски картички – на почетно място.

И сега не ми остава нищо друго освен да пожелая на всички Весела Коледа. Надявам се, че ще я прекарате с любими хора, както прави Сюзън. И се надявам, че под елхата ви има много, много книги за подарък.

Весела Коледа!
Ваша Мануела

Любимата коледна рецепта на Сюзън за прекрасни следобеди, прекарани в плетене

Кейк с джинджифил

Съставки
200 г захар
200 г маргарин
4 яйца
350 г брашно от спелта
1 пак. бакпулвер
1 пак. ванилия
1 ч. л. смлян карамфил
1 ч. л. канела
1 ч. л. смлян кориандър
1 ч. л. смлян джинджифил
3 с. л. какао на прах

Начин на приготвяне

Захарта и маргаринът се бъркат с миксер, докато се превърнат на крем, след което яйцата се добавят едно по едно. Брашното се разбърква с бакпулвера, добавя се заедно с останалите продукти и се разбиват добре. Тестото се слага в подмазана форма за кекс, която се поставя в предварително загрята фурна. Пече се 45 минути на 190 градуса. По желание се поръсва с пудра захар.

Ако желаете вегански вариант, използвайте растителен маргарин и сменете четирите яйца с четири пълни супени лъжици ябълково пюре.

Откъс

Една леденостудена вечер в началото на декември една жена излезе на разходка в заснежения Оксфорд с нейния кокер шпаньол. Дълго палто обвиваше плътно тялото ѝ, а около врата ѝ няколко пъти беше омотан лилав шал, изплетен от нея самата. Шапка и ръкавици топлеха главата и ръцете ѝ. Дори кучето имаше ушита специално за него дрешка, за да не мръзне по време на вечерните им разходки.
Жената с тъмни очи, в които ако човек се вгледаше внимателно, можеше да разпознае душата ѝ, изтърси купчинката сняг, паднала на раменете ѝ от покрива. Щеше да бъде мразовита Коледа, в това беше сигурна, и се зарадва, защото в Оксфорд рядко имаш щастието да изживееш бяла Коледа.
Кучето опъна повода и жената го развърза, за да може да поразузнае из старинната уличка. Тя вдиша студения зимен въздух и погледна изобилието от лампички, което миналата седмица закачи с нейните приятели и които сега красяха „Валери Лейн“ заедно с клонки от имел и самодивски чемшир. По малките елхички, които бяха засадили в кашпи пред магазинчетата им, висяха красиви коледни топки. Старите улични фенери бяха увити с празнични ленти и всеки прозорец на шестте магазинчета излъчваше невероятна топлина. Собствениците им и тази година бяха надминали себе си с оригинална коледна украса.
Погледът ѝ спря на антикварната книжарница отсреща, където някога се помещаваше смесеният магазин на добрата Валери. Преди повече от сто години Валери Бонам отворила първото магазинче на уличката, която сега носеше нейното име. И до днес хората слушаха с интерес историите, които се разказваха за нея - някои от тях звучаха направо като приказка.
Жената с лилавия шал погледна към собственото си магазинче за прежда, на чиято входна врата от двете страни бяха окачени китки самодивски чемшир, и се усмихна. Дори не беше мечтала за подобно щастие, каквото ѝ даваше работата на тази уличка. Да, преживя трудни времена, за които не обичаше да мисли и за които с никого на „Валери Лейн“ не споделяше. Но всичко това беше минало. Сега нейното кученце, добросърдечните ѝ приятели и собственото ѝ магазинче просто я изпълваха с радост.
Тя подвикна на единственото същество от мъжки пол в живота ѝ и то веднага притича към нея с радостен лай. Извади ключовете си от джоба на палтото, отключи вратата точно до магазинчето и се качи нагоре по стълбите, а кучето я последва. Отново пое дълбоко въздух, преди да влезе в дома си - уютно жилище, което малко преди Коледа изглеждаше по-тихо от обикновено.
Тя се настани на дивана с чаша чай с аромат на череши и парченца марципан от магазинчето на приятелката ѝ отсреща и си пусна коледен филм. За кратко забрави колко много беше разочарована някога. Най-съкровеното ѝ желание беше тази Коледа и при нея да дойде любовта.

На книжния пазар от 24 ноември 2020 г.
Превод: Мария Спасова
Обем: 256 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-2049-5
Корична цена: 14,95 лв.