Свободно време

Обща годишна астрологична прогноза за 2021-а

Какви събития ни очакват през новата година?

09.12.2020г. / 11 20ч.
Мария Дуковска
Визия: Az-jenata.bg

Визия: Az-jenata.bg

Общоприето е за начало на годината да се приема датата 1 януари. По отношение на астрологията не е точно така. Определящите планетарни аспекти, даващи характеристиката на която и да било година, невинаги започват точно на първия ѝ календарен ден.

В този смисъл решаваща за 2021 г. всъщност е датата 21.12.2020 г. Прави ви впечатление „огледалният“ образ на деня и месеца, нали? Но не това е най-същественото.

В деня на зимното слънцестоене Слънцето ще навлезе в знака на Козирога и едновременно с това Юпитер и Сатурн ще се съединят в знака на Водолея. Този аспект се нарича Великото Съединение и ненапразно. Юпитер и Сатурн се движат бавно. Съединяват се веднъж на 20 години и техният цикъл обикновено е свързан със значителни събития, засягащи цялото човечество, той е нещо като символична точка между две епохи.

Дотук последните около десет съединения на двете големи планети са били в знаци от Земната стихия (без това от 1980 г.), а предстоящото ще е във въздушен знак и ще бъде начало на нов 200-годишен цикъл, в който те ще се съединяват в знаци от стихията на Въздуха.

При всички съединения на Юпитер и Сатурн (обхващайки година преди и година след аспекта) са се случвали сериозни, нерядко кризисни трансформации в икономиката, финансите и в сферата на технологиите в глобален мащаб. Протичали са процеси на преразпределение на собствеността, водещи държави са губели позициите си на международната арена за сметка на по-изостанали, които са успявали за кратко време да „дръпнат“ напред.

Съвсем естествено се появяват въпросите: защо? Коя е причината, активираща тези процеси? Отговорът е в характеристиката на самите планети, както и на знаците, в които ще се случват аспектите.

Сатурн във Водолей е съчетание на външната свобода със самодисциплината.

Сатурн налага правилото: живей така, че да не нарушаваш личното пространство на другите, отстоявай позициите си, но спазвай законите. Всъщност, дава най-точната дефиниция на истинската демокрация: никой не може да има повече свобода от останалите и да паразитира за чужда сметка. Сатурн налага необходимата принуда, градивните ограничения.

Водолей е знак олицетворяващ човеколюбие, хуманност, индивидуализъм, съчетан с взаимодействие и солидарност. Качества, работещи в полза на техническия прогрес и обществения напредък, но при пълно зачитане на личната свобода и изграждане на контакти, поддържащи дискретна дистанция. Юпитер, наричан още Голямото щастие, въздейства продължително и най-вече върху приоритетите, стила на живот, общественото устройство. Дава тласък на развитието на науката, стимулира открития, улесняващи адаптацията на хората към бързо променящата се реалност. Една от насоките му на влияние вероятно ще бъде върху ценностната система и ще се прояви като повишен интерес към духовното за сметка на меркантилното. Друг продължително действащ и то напрегнат аспект е квадратурата между Сатурн и Уран, която с малки изключения ще е активна през почти цялата 2021-ва. Старите икономически условия ще влязат в непримирим конфликт с новите бързоразвиващи се социални процеси.

Сатурн е социална планета, Уран е висша. Движат се бавно, съединяват се веднъж на около 45 години, а в квадратура помежду си са на около 20 г. В такъв аспект са били през 1999 – 2000 г., като тогава Уран се е намирал във Водолей (на който е управител), а Сатурн в Телец.

Интересното е, че този път местата им ще са разменени. Ако в онзи период в живота ви се е случило нещо съществено, то спомнете си какво е било и бъдете готови за следващото подобно преживяване.

Аспектите между Сатурн и Уран винаги са били съпроводени с важни и не чак дотам приятни, но за сметка на това засягащи цялото човечество, събития. Причината е, че тези две планети са антиподи.

Сатурн е планета на реда, стабилността и контрола. Уран предизвиква революционни промени, разбиващи всички правила и забрани. На всичкото отгоре през 2021 г. Сатурн ще се разположи в свободолюбивия Водолей, а Уран ще продължава да е в знака на непоклатимия противник на изненадите Телец, където е в падение. Сатурн изисква отговорно отношение към всяка дейност, с която се заемаме.

Интерес за Водолея представляват науката, биотехнологиите, авиацията, информацията, виртуалната реалност (включително социалните мрежи), свободата на личността. Присъствието на Сатурн във Водолей ще наложи известни ограничения и дисциплина, които при пандемичните условия ще се окажат доста полезни.

Ограничаването на директните контакти ще повиши значението на виртуалните, което вече се случва след масовото въвеждане на онлайн режим на работа. Навлизането на новите технологии ще създаде условия за прочистване на информационното пространство, отделяне на истинските от фалшивите новини и укрепване на демократичните процеси в широк мащаб. Сатурн е свързан с държавната администрация, законодателството, властта, а на по-ниско ниво с фирменото управление.

Уран е воин, поборник на новото. Интересите на Телеца са ориентирани към финансите, банковата система, екологията, дейностите, свързани със земята, което подсказва, че можем да очакваме сериозни и неизбежни реформи и навлизане на нови технологии именно в тези области. Те няма да се случат залпово, а обмислено и осъзнато с типичното за Телеца бавно темпо. Който не промени начина си на работа и отношението си към ресурсите, с които разполага, ще претърпи загуби, дори може да се стигне до банкрут и фалит. И като се има предвид, че склонни към промени са предимно гъвкавите, адаптивни и креативни личности, то не би било учудващо, ако през 2021 г. много фирми претърпят загуби и прекратят дейността си. И тъй като Уран е непредвидим, то ще е много трудно да се предположи къде и в какво ще е най-подходящо да се инвестира. При всички случаи средствата, вложени в самите себе си, в повишаване на знанията и уменията ни няма да са губещи. Знаейки и можейки повече, особено в областта на информационните и компютърни технологии, имаме шансове да запазим работните си места, вместо да увеличим бройката на безработните.

Уран, бидейки властелин на небето, отстоява свободата и висшите идеали. Най-вероятно през 2021 г. ще се появят нови движения за свобода и независимост. Недоволството на хората от условията им на живот ще избухва често, активно и стихийно на различни места на планетата и не е изключено да се разгръща с ефекта на мексиканска вълна̀.

Земята със сигурност ще изрази неодобрението си от нашето отношение към нея, наказвайки ни със земетресения, свлачища и лавини. Проблематични ще са и периодите, в които Марс е в напрегнати аспекти (опозиция, квадратура) със Сатурн и Уран. Един от тях е в края на юли и началото на август, когато Марс заедно с Венера ще се намират в знака на Лъва.

Разположението им ще засегне предимно личните и любовните отношения. Съществен фактор, който ще се отрази на всеки индивидуално и по различен начин са затъмненията. През 2021 г. те ще са 4 – 2 слънчеви (юни и декември) и 2 лунни (май и ноември) като тяхното влияние ще се усети не само на конкретните дати, а седмица, че и повече, преди и след събитието.

Предстоящата 2021-ва няма да е от най-лесните, защото няма как събития, засягащи обществото като цяло да не засегнат живота и на отделния човек. Промените в глобален мащаб ще са сериозни и ще се усетят в почти всички сфери на живота ни. И когато в края на 2021-а година си спомним какво сме преживели, няма да ни се вярва, че сме минали през всичко това. Някой ще трябва да преодолява проблеми, свързани с бизнеса, друг – с професионалната реализация, трети – с личния живот, което е логично в твърде динамичното ни ежедневие. Ситуацията ще е нестабилна. Ще е полезно да се създават финансови запаси и да се избягват рисковите инвестиции.

Положителният ефект е, че опитът и знанията, натрупани сега, ще ни разкрият нови възможности за един доста дълъг период в бъдеще. Идеи, които преди време са изглеждали утопични, плашещи, прекалено амбициозни изведнъж ще придобият ясни измерения и съвсем реални параметри.

Очаквайте скоро подробна годишна прогноза за всеки зодиакален знак.

Автор на статията: астролог Петя Георгиева.

Коментирай