Свободно време

Икигай – как да постигнем щастие и да открием смисъла на живота

Чудесата са около нас всеки ден

03.01.2021г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма човек, който да не иска да бъде щастлив всеки ден. За всеки щастието е различно измеримо, а понякога се случва да изгубим онова необикновено усещане. Дали някъде в търсенето на по-добър живот не допускаме грешки?

Чували ли сте за икигай? Вълшебна дума, която е свързана с японския народ и по-специално хората на остров Окинава, където населението се радва на добро здраве и дълголетие. Икигай е японската концепция за живота, онзи смисъл, който ни кара да се събуждаме всеки ден с желание за живот, усмивка, увереност, причината да съществуваме.

Как всеки може да постигне своя икигай, който да му помогне да постигне физически и емоционален баланс? Как да намерим своята причина да съществуваме?

1. Останете активни, не се пенсионирайте

Не се отказвайте от нещата, които обичате да правите, защото така губите своята цел, дори и да наближавате пенсионна възраст, в която смятате, че ще се отдавате само на почивка. Много е важно да продължите да правите ценни неща, да постигате напредък всеки ден, да не спирате да правите малки неща за света, които да го поддържат приятен и вдъхновяващ. Не губете вашето чувство за цел. Намерете призвание, което ви вдъхновява и радва.

20 японски поговорки, които ще променят живота ви

2. Действайте бавно

Хубавите неща изискват време, за да покълнат, бъдете търпеливи. Според икигай бързането е обратнопропорционално на качеството на живот, затова вървете бавно и ще стигнете далеч. Когато оставим тази спешност, когато спрем да се движим с умора, а напредваме с търпение, оценявайки всеки момент, животът придобива нов смисъл.

3. Не преяждайте

Яжте по-малко от капацитета си. По-малкото е повече, що се отнася и до яденето за дълъг живот.“ – пише в книгата за икигай. Според правилото, за да останем по-здрави по-дълго, трябва да ядем малко по-малко, отколкото гладът ни изисква, а не да се тъпчем.

13 съвета за дълголетие

4. Обградете се с добри приятели

За да постигнете вашия икигай е много важно да се разделите с токсичните хора и ситуации. Имайте около себе си наистина добри приятели. Непрекъснатото социално взаимодействие е жизненоважно за физическото и психическото здраве. Хубавата компания за споделяне на истории е най-доброто лекарство.

5. Бъдете във форма за следващия си рожден ден

Поддържането на добра физическа форма не трябва да бъде само цел за постигане на по-хармонична фигура, а начин на живот. Нашето тяло се нуждае от ежедневна поддръжка, за да продължи да работи дълго време. Спортувайте! Редовните упражнения помагат на тялото ни да синтезира хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи.

6. Усмихвайте се

Когато се усмихваме, ние изпращаме щастливи сигнали към нашия мозък и към другите хора. Усмивката може да засили дори имунитета ни, поради връзката между невротрансмитерите и червата, а както знаем, голяма част от имунните ни клетки се намират в червата.

7. Свържете се отново с природата

Винаги, когато ви се отдаде възможност прекарвайте повече време из природата – в парка, планината, край езеро, река. Обърнете внимание на нейните аромати, цветове, звуци. Природата има невероятната сила да ни помага да елиминираме отрицателните емоции.

8. Бъдете благодарни

Казвайте си на глас по-често, всеки ден „благодаря“. За неуспехите, за хубавите мигове, за въздуха, който дишате, за храната, която ядете, за хубавите хора в живота ви, за онова, което ви кара да се чувствате живи, щастливи. Има толкова много неща. Казването на глас на думата „благодаря“ ни помага да постигнем вътрешен мир с онова, което имаме, а не да губим енергия, съжалявайки за това, което нямаме. Така ставаме и по-силни емоционално.

Свързани статии

9. Живейте в настоящето

Още един начин да достигнете икигай е да се разделите с миналото и да не се страхувате за това, което ви предстои. Днес е всичко, което имате, затова се възползвайте максимално от това. Ако постоянно негодувате, съжалявате, това ще изчерпи вашата положителна енергия и сила на духа.

10. Следвайте вашия икигай

Може да го направите, прилагайки предишните 9 точки. Не забравяйте, че всеки има своята страст и талант, които осмислят нашите дни. Споделяйте със света най-доброто от себе си и не спирайте да търсите вашия икигай.

Снимка: istock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ГРАД КОЗЛОДУЙ ( преди 3 години )