Свободно време

Напусна ни голямата Татяна Лолова

Любимата актриса на поколения българи почина на 87 години

23.03.2021г. / 09 33ч.
Аз жената
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Голямата българска актриса Татяна Лолова, любимка на поколения българи, си отиде от този свят на 87-годишна възраст, съобщи БНТ. Съобщава се още, че тя е издъхнала в " Пирогов" след тежко боледуване и усложнения от COVID-19.

Колегите на Татяна Лолова от Сатиричен театър "Алеко Константинов" написаха в профила на театъра във Фейсбук:

"ТАТЯНА ЛОЛОВА вече не е между нас. Изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа! Животът ѝ премина, благословен с огромен актьорски талант, белязан с любовта на поколения зрители и всички хора, които са имали щастието лично да се докоснат до нея!

Сбогом, Таня!

Ще си в паметта и сърцата ни!!!"

В официалния профил на Съюза на артистите в България са написали:

"Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета."

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Тя играе и на сцената на Театър 199. Хитовият ѝ моноспектакъл "Дуенде" се радва на препълнени салони повече от 10 години в Театър 199, както и в турнетата и в страна и чужбина. Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Татяна Лолова е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Нейните превъплъщения в множество театрални постановки и филми радваха българската публика десетилетия наред и ще останат дълго в паметта на милиони българи.

Поклон пред паметта ѝ!

Екипът на Az-jenata.bg изказва искрените си съболезнования на близките на Татяна Лолова.

Коментирай