За нас всеки ден е различен, защото ни носи различни емоции, а има толкова много от тях. Емоциите, които изпитваме, оказват влияние върху начина, по който живеем и взаимодействаме с другите. В някои случаи дори ни водят и на базата на емоциите ние взимаме решения, създаваме възприятия.

През 70-те години на миналия век психологът Пол Екман идентифицира шест основни типа емоции, които според него са били универсално преживявани във всички човешки култури. Това са щастие, тъга, отвращение, страх, изненада и гняв, но на по-късен етап психологът разширява списъка с основните емоции, добавяйки гордост, срам, смущение и вълнение.

Как да разпознаете фалшивата личност

Психологът Робърт Плучик представя преди години „колело от емоции“. Според него емоциите могат да се комбинират, за да формират различни чувства, подобно на цветовете, които могат да се смесват, за да се създадат други нюанси.

Според теорията му по-основните емоции действат като градивни елементи, докато по-сложните, понякога смесени емоции, са комбинации от по-основните. Примери за основни емоции са радост и доверие, които могат да се комбинират, за да създадат любов.

5 здравословни ползи от сънуването

Как можем да управляваме своите емоции?

Погледнете въздействието на емоциите си

Емоциите правят живота ни вълнуващ, уникален. Но има такива, които ако редовно изпускаме от контрол, могат да доведат до:

  • конфликт в отношенията;
  • трудности в любовната връзка;
  • проблеми в работата;
  • желание да използваме храна, алкохол, дори и други вредни вещества, за да управляваме своите емоции и други.

5 неща, които двойките в дълги връзки забравят да правят

Определете какво чувствате

Това помага в контрола на емоциите, без да ги подценява или потиска. Разглеждаме в детайли ситуацията, търсим логично обяснение, а не заблуждаващо, за да сме по-малко разочаровани.

Приемете емоциите си, всичките!

Когато се опитваме ефективно да се справим със своите емоции, не бива да омаловажаваме това, което чувстваме в себе си. Ако се опитвате да се справите по-добре в управлението на емоциите, може да опитате да омаловажите чувствата си към себе си. Мислете за емоциите не като за добри или лоши. Те са неутрални, дори когато създават отрицателно чувство, а понякога ни дават и важна информация, решение на въпрос. Приемането и познаването на емоциите може да доведе до по-голямо удовлетворение от живота, според специалисти.

Още по темата

Поемете си дълбоко въздух, особено в ситуации на стрес

Или пък когато сте еуфорични, заради щастливо събитие. Силата на дишането в такива моменти наистина помага да балансираме своите екстремни реакции. Седнете на удобно място, ако може сами. Вдишвайте дълбоко с корема и издишвайте. Бавно, равномерно, в рамките на няколко минути.

Знайте кога да изразите себе си и си дайте нужното време

Лошите ситуации изискват сдържаност, защото обидите, крясъците, гневните мейли, няма да помогнат. Дайте си време, за да намалите напрежението. Това може да е под формата на физическо дистанциране от място, човек, с когото имате напрежение. Направете си кратка разходка, изпийте чаша чай, гледайте забавен филм, клип, идете на масаж, вземете душ и т. н. Това е един вид здравословно разсейване, което ще ви помогне да не вземете грешното решение.