Свободно време

5 причини защо детето трябва да има STEM обучение в училище

08.06.2021г. / 12 52ч.
Мария Дуковска
5 причини защо детето трябва да има STEM обучение в училище

Доста често абревиатурата STEM предизвиква неразбиране. Докато се знае значението ѝ (взети са първите букви от английските думи за Science, Technology, Engineering, and Math), то по-рядко се вниква в значението на тази смесена учебна среда, която показва на учениците как научният метод може да се приложи в ежедневието.

STEM обучението фокусира усилията на учителя върху това да създаде у учениците модел на мислене и да им помогне да го пренесат от решаването на учебни казуси към ежедневието.

Експертите са единодушни, че е най-добре STEM обучението да започне още в началните етапи на преподаване. Водени от мисията си да допринесат всяко дете да развие своя потенциал, от Microsoft ще предоставят на български материали, които да помогнат при STEM обучението. Те ще са достъпни безплатно за всички учители, които желаят да надградят уменията и компетенциите. Материали, събрани на едно място, могат да бъдат достъпени тук. Ето и част от причините защо е добре децата да развиват знанията си в STEM обучение.

1. Изграждане на начин на мислене

Подобен вид обучение слага акцент върху определен модел на мисловните процеси, който допринася за разбиране на причинно-следствените връзки при даден казус. Според доклад на Community for Advancing Discovery Research in Education малките деца могат да проявяват разбиране и да разсъждават. Затова е и толкова важно учителите да осигуряват непрекъсната подкрепа и матрица, както при STEM подхода, за да могат те да развият и затвърдят това умение.

2. Развитие на вербалните способности

Възможността да се обясни писмено или чрез устна презентация даден казус / тема при STEM обучението благоприятства развитието на лингвистичните умения на ученика. Едно от основните преимущества на този подход е, че при бъдещото развитие на детето може да се трансферира и да помогне при изучаването на останалите предмети, несвързани с наука, технологии, инженерство или математика.

3. Засилване на колаборативните умения

Едно от най-търсените умения в съвременния свят е възможността за работа в екип. Акцентът върху съвместната дейност на учениците е поредното преимущество на STEM обучението. Неусетно, в процеса на работата, децата се приучават да разпределят роли, да изграждат лидерски качества, да приобщават всички членове на групата, като се абстрахират от пол, раса, специални образователни потребности.

4. Развива самостоятелното мислене

При STEM обучението децата са стимулирани да достигнат сами до даден извод – чрез опити и като на игра. Това автоматично изключва възможността за „зазубряне“/наизустяване на материала. Те запомнят информацията, разбирайки и осмисляйки я.

5. Ранно детско ориентиране

Според Microsoft се очаква трансформация на работната среда. В следващите 5 години ще бъдат създадени около 149 милиона нови технологични работни места. Главно – в сферата на софтуерната разработка, машинното обучение (Machine Learning) и информационната сигурност. STEM обучението създава у децата интерес към науките, свързани с професиите на бъдещето.
Една от целите при STEM обучението, която е водеща и за учителите, е да се предизвика интерес у учениците към подобен вид на усвояване на знанията и те да искат да продължат по тази методология, защото им харесва – а не защото трябва.

Коментирай